Dinosaurussen: fantastische schepsels (kids)

by | mei 13, 2024 | Dinosauriërs, Kids

Kun jij je voorstellen dat je naast dinosaurussen leeft, naast enorme langnekken, angstaanjagende T. rexen en gepantserde stegosaurussen? Sommige mensen zeggen dat dit nooit gebeurd kan zijn. Zij geloven dat dinosaurussen uitstierven lang voordat er mensen op aarde kwamen, maar de Bijbel vertelt ons iets heel anders.

De Bijbel is het geschiedenisboek van het universum en Genesis vertelt ons hoe God een hele week nodig had om het universum en de aarde te scheppen en van de aarde een perfect thuis voor de mensheid te maken, met planten en dieren.

dinosaurussen

De schepping van dinosaurussen

 • Op de eerste dag schiep God de wereld en het licht.
 • Op de tweede dag schiep God de hemel en de zee.
 • Op de derde dag schiep God droog land en planten.
 • Op de vierde dag schiep God de zon, de maan en de sterren, maar ook planeten en andere dingen die in de ruimte bestaan, zoals manen, gaswolken en zelfs zwarte gaten.
 • Op de vijfde dag schiep God allerlei levende wezens die kunnen zwemmen en vliegen.
 • Op de zesde dag schiep God landdieren. Als laatste schiep Hij de eerste mensen, Adam en Eva. Zij waren onze eerste ouders!
 • Op de zevende dag rustte God omdat alles wat Hij had gemaakt zeer goed was.

Laten we de punten met elkaar verbinden. We weten dat dinosaurussen landdieren zijn en de Bijbel vertelt ons dat landdieren en mensen werden geschapen op dag 6 van de scheppingsweek. Daarom leefden dinosaurussen en mensen tegelijkertijd! Deze uitleg is misschien anders dan wat je hebt gehoord in video’s of in musea. Dit komt door het geloof in de evolutietheorie, wat niet is wat de Bijbel ons leert over hoe de schepping is ontstaan.

Wat zijn dinosaurussen?

Het woord ‘dinosaurus’ werd uitgevonden door een man genaamd Richard Owen in het jaar 1841. Dus het is een relatief modern woord. Owen leidde het af van de Griekse woorden die ‘verschrikkelijke hagedis’ betekenen nadat hij fossiele botten van Iguanadon en Megalosaurus had gezien. Dit betekent dat het woord dinosaurus te nieuw is om in de Bijbel te staan. Houd in gedachten dat we geen andere moderne woorden in de Bijbel vinden, zoals mobiele telefoon of computer, maar dat deze voorwerpen wel bestaan. Dinosaurussen waren reptielen die op het land leefden. Sommige waren heel groot en andere heel klein. Ze kwamen allemaal uit eieren.

Het Bijbelboek Genesis vertelt ons dat alle dieren planten aten toen ze werden geschapen (Genesis 1:29-31). Maar nadat Adam zondigde, begonnen er slechte dingen te gebeuren in de schepping en begonnen sommige dinosaurussen andere dieren te eten. Maar veel dinosaurussen die eruit zien alsof ze grote, enge tanden hebben om vlees te eten, aten nog steeds planten zoals God ze had geschapen. Vandaag de dag hebben we bijvoorbeeld dieren met hele scherpe tanden die fruit en planten eten, zoals Vleerhonden, ook wel bekend als fruitvleermuizen.

Hoeveel soorten dinosaurussen waren er?

Toen wetenschappers dinosaurussen begonnen te vinden, gaven ze elk nieuw fossiel een nieuwe naam. Maar sommige van deze dinosaurussen waren van hetzelfde type als dinosaurussen die al een naam hadden gekregen of die in een ander gebied waren gevonden. Dat betekende dat één soort dinosaurus meerdere namen kon hebben!

© CMI (Creation Ministries International)

Ook dachten wetenschappers soms dat een babydinosaurus en een volwassen dinosaurus verschillende soorten dinosaurussen waren en gaven ze hen verschillende namen. Er werd bijvoorbeeld beweerd dat Triceratops en Torosaurus dezelfde dinosaurus was, alleen op verschillende momenten in zijn leven. Er zijn veel voorbeelden van dit soort situaties.

Chihuahua en Duitse Dog

In het echt zijn er waarschijnlijk maar zo’n 50 verschillende typen dinosaurussen die God schiep. Elk type dinosaurus kon dino’s hebben die er anders uitzagen, met kleine of grote types, of verschillende kleuren. We kunnen vandaag de dag veel soorten dieren zien die ook zijn gevarieerd zijn geworden. Alle honden zijn dezelfde soort omdat ze zich kunnen kruisen en levensvatbare nakomelingen kunnen voortbrengen, maar een kleine Chihuahua en een grote ‘Duitse Dog’ zien er heel anders uit! God was erg creatief om dieren die afstammen van ouders van dezelfde type er zo verschillend uit te laten zien!

TRICERATOPS
De ceratopsia-familie heeft veel verschillend uitziende dinosaurussen. Maar zoals we eerder zagen, zijn Triceratops en Torosaurus waarschijnlijk dezelfde dinosaurus als baby en als volwassene. Hoeveel andere ceratopsiërs zouden van dezelfde soort kunnen zijn als Triceratops en Torosaurus? Kun je dingen zien die deze dinosaurussen gemeen hebben? Wat zijn de verschillen?

Torosaurus

Torosaurus

Snelle feiten:

 • Geschapen op dag 6
 • Orde: Ornithischia (vogel-heup dinosaurussen)
 • Fossiele vondsten: Noord-Amerika en Canada
 • Dieet: herbivoor (planteneter)

Omvang:

 • 7,5 m lang
 • 3 m hoog
 • 6,5 ton (6500 kilo)

Bronvermelding
Dit artikel is met toestemming vertaald en overgenomen van Creation Ministries International. Creation for Kids, Dinosaurs: God’s fantastic creations! by Erin Hughes and Lita Sanders (nee Cosner), published in Creation 41(1):32–35, 2019.

Dinogids kinderspecial

Dinogids

Op dit moment leggen we de laatste hand aan een dinogids voor kinderen. Tot en met 22 juni is het magazine gratis te bestellen via www.logos.nl/dinogids!

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!