Dinosaurussen: ‘indoctrinatie van evolutionisten’?

by | jun 12, 2015 | Dinosauriërs, Nieuws

“Google stelde dat dinosaurussen ‘indoctrinatie van evolutionisten’ zijn.” kopte Nu.nl in 2015.1 Dinosaurussen blijven de gemoederen bezighouden, zo blijkt. “Als iemand de vraag ‘What happened to the dinosaurs’ intypte op Google zorgde het slimme algoritme Knowledge Graph voor een automatisch antwoord.” In dit geval gaf het algoritme2 een ongewenst antwoord: eentje dat het bestaan van dinosaurussen in een bijbels kader plaats. Maar gelukkig: “Het zoekresultaat is inmiddels door Google handmatig aangepast waardoor de suggestie niet meer rechts van de zoekresultaten gegeven wordt.”

Wat kun je met zo’n bericht? Wat zegt het eigenlijk over Google? Wat zegt het over Nu.nl? Wat zegt het ècht over indoctrinatie? En wat is er eigenlijk volgens christenen met de dinosaurussen gebeurd?

Gekleurde journalistiek Nu.nl

media_journalistiekWat mij ten eerste opviel, is de gekleurde verslaglegging van Nu.nl. De kop (“Google stelde dat dinosaurussen ‘indoctrinatie van evolutionisten’ zijn.”) suggereert dat Google naar een website verwees die stelt dat dinosaurussen niet echt hebben bestaan. Dat is misleidend. Vervolgens wordt in het artikel gezegd dat de website stelt “dat dinosaurussen zijn uitgestorven omdat ze niet mee mochten op de Ark van Noach en vervolgens door de zondvloed zijn omgekomen.” Als je het artikel waarnaar wordt verwezen goed leest, blijkt dit niet te kloppen: de website stelt dat de meeste fossielen afkomstig zijn van de vloed, maar dat de ark ook dinosauriërs aan boord heeft gehad, net als van alle andere dieren een paartje per soortgroep.3 Door de suggestieve berichtgeving en het (bewust?) verkondigen van onwaarheden, wordt het bijbelse kader als ongeloofwaardig weggezet. Dat zou je indoctrinatie kunnen noemen.

censuur5Censuur van Google

Maar we kunnen nog iets leren van dit bericht, iets waarop Geo Detective mij attendeerde: “vaak wordt geroepen dat creationisten een heel klein minderheidsclubje met weinig bereik is. Toch pakte kennelijk de automaat van Google deze op. Dat betekent dat ie vaak werd aangeklikt en gelezen. Dus toch niet zo’n klein bereik, en toch niet zo’n klein minderheidje. Het feit dat Google dit nu handmatig aanpast bewijst dat creationistische bronnen kunstmatig klein worden gehouden.” Daar zit wat in. Google past de zoekresultaten aan, omdat het zoek algoritme niet “de gewenste” resultaten geeft. Dat is een vorm van censuur. En ik dacht nog wel dat Nu.nl en Google allebei niet van censuur hielden!4

Voetnoten

  1. http://www.nu.nl/internet/4066500/google-stelde-dinosaurussen-indoctrinatie-van-evolutionisten.html
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_Graph
  3. Met een soortgroep bedoelen wij een hogere klasse dan de soort: zo zal er van de katachtigen 1 of 2 paartjes meegegaan zijn, die vervolgens alle katachtigen hebben voortgebracht. Dit zal voor de dinosauriërs ook hebben gegolden. Hoogstwaarschijnlijk zal Noach ook geen volgroeide dieren hebben meegenomen, maar jonge dieren: deze nemen minder ruimte in en eten minder, waardoor de dieren (die door hun neusgaten ademen) prima op de ark hebben gepast.
  4. http://www.nu.nl/internet/2825384/google-waarschuwt-gebruikers-chinese-censuur.html

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!