Dinosaurussen voor kids

by | apr 28, 2021 | Onderwijs

Bijna alle kinderboeken over dinosaurussen staan bol van de miljoenen jaren. Het nieuwe boek Dinosaurussen voor kids beschrijft de geschiedenis van de dinosaurussen echter vanuit een Bijbels oogpunt, en is daarmee een welkome afwisseling.

In zo’n zestig pagina’s neemt Ken Ham, voorzitter van de creationistische organisatie Answers in Genesis, jonge lezers mee door zeven Bijbelse ‘tijdperken’ van de dinosaurussen; vanaf het tijdperk Ontstaan (de schepping) tot het huidige tijdperk Fictie, het tijdperk van de miljoenen jaren en evolutieverhalen. Het boek geeft allerlei leuke weetjes en boeiende feiten over de reuzenhagedissen, vergezeld van schitterende illustraties.

In een aantal opzichten is het boek een verademing. Zo trekt Ham zich weinig aan van de spot van evolutionisten over het Bijbelse idee dat mens en dino gelijktijdig hebben geleefd. Het boek beeldt zonder blikken of blozen een T. Rex af naast het eerste mensenpaar. Daarnaast benoemt de auteur regelmatig de beperkingen van de wetenschap, en geeft hij resoluut aan dat het gebruikelijke miljoenen-jaren-paradigma on-Bijbels en onnodig is.

Anderzijds schiet het boek soms tekort. Zo is de structuur niet altijd duidelijk, is het aantal dinosaurussoorten in het boek wat aan de lage kant, en ontbreekt het in de tekeningen soms aan sensitiviteit. De pagina waar Jezus’ kruisdood wordt gepresenteerd als oplossing voor de zondeval, is bijvoorbeeld voorzien van een bloederig scenario van monsterhagedissen die elkaar verscheuren. Tenslotte wordt de suggestie gewekt dat alle dinosaurussoorten afzonderlijk geschapen zijn, terwijl veel creationisten dat niet met hem eens zullen zijn. De soorten zijn niet afzonderlijk geschapen, maar als ‘basistypen’.

Het boek heeft waarschijnlijk net iets te weinig in huis om te voorkomen dat kinderen met interesse voor dit onderwerp ook naar evolutionistische lectuur grijpen. Toch is het boek een aanwinst voor christelijke ouders. Als hun kinderen vragen naar een dinoboek, hebben de ouders een mooi geïllustreerd Bijbels alternatief voorhanden waar de meeste kinderen hun hart mee kunnen ophalen.

Dit boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Roos, K., 2018, Dinosaurussen voor kids, Weet 49: 14.

 

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!