Dit opmerkelijke feit…

by | apr 10, 2020 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden planeten niet gevormd door de onderlinge aantrekkingskracht van deeltjes die in een baan om de zon draaien. Zulke ronddraaiende deeltjes hebben veel meer kans dat ze verstrooid worden of elkaar afstoten dan door hun zwaartekracht interacties samengevoegd te worden. Experimenten hebben aangetoond dat botsende deeltjes bijna altijd resulteren in kleinere fragmenten in plaats van aan elkaar te plakken. Overeenkomstige problemen treden op bij het laten ontstaan van een maan uit deeltjes die rond een planeet draaien.

Laten we, ondanks deze problemen, eens aannemen dat de deeltjes van kiezel tot maangrootte op de een of andere manier zijn geëvolueerd. Een planeet laten groeien door veel kleine botsingen zal echter een planeet opleveren bijna niet draait, omdat een spin die wordt veroorzaakt door impacts van verschillende kanten, grotendeels zichzelf zal opheffen. Toch draaien alle planeten om hun as, sommige veel meer dan andere.

Hoe meer we ons zonnestelsel verkennen en begrijpen, hoe meer redenen we hebben om te erkennen dat het niet is geëvolueerd, maar geschapen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!