DNA aangetoond in ‘eendensnavel’dinosaurus

by | aug 21, 2020 | Dinosaurussen, Onderwijs, Paleontologie

“Ik kon het niet geloven, mijn hart stond bijna stil.” Dit was een van de reacties van het onderzoeksteam toen ze aanwijzingen vonden voor eiwitten, chromosomen en chemische dinosaurus-DNA-markers in de resten van een eendenbek dinosaurus (Hypacrosaurus stebingeri).1

In de jaren tachtig werden in de Two Medicine Formatie in het noorden van Montana tientallen uiteengevallen babydinosaurussen ontdekt. Tijdens een recent gedetailleerd onderzoek van een van de schedeltjes kon het team kraakbeencellen identificeren, tezamen met interne structuren die lijken op kernen en chromosomen.

Het team pasten twee chemische kleurstoffen toe, die allebei op DNA in de cellen reageren. Dit waren DAPI en PI, die in tegenstelling tot DAPI alleen met DNA reageert in dode cellen. De resultaten wijzen erop dat dubbelstrengs DNA met een minimale lengte van zes basenparen in deze cellen aanwezig is. Het artikel concludeerde: “Het vaststellen van chemische markers voor DNA in Hypacrosaurus suggereert dat het (DNA – red.) veel langer zou kunnen worden bewaard dan oorspronkelijk werd voorgesteld.” Natuurlijk is niet iedereen blij met deze vondst.3

De Bijbel is er duidelijk over dat deze overblijfselen van dinosauriërs niet miljoenen jaren oud kunnen zijn. Ze zijn waarschijnlijk begraven in sediment als gevolg van de wereldwijde zondvloed tijdens het leven van Noach, ongeveer 4.500 jaar geleden. De berekende cijfers uit echte chemie komen hier duidelijk mee overeen – en zijn totaal niet in overeenstemming met miljoenen jaren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Creation Ministries International. Het originele artikel is hier te vinden.

 

Voetnoten

  1. Bailleul, A.M. and 5 others, Evidence of proteins, chromosomes, and chemical markers of DNA in exceptionally preserved dinosaur cartilage, National Science Review 7(4):815–822, Apr 2020.
  2. [Dvorsky, G., Paleontologists are sceptical about baby dinosaur cells supposedly found in fossil, gizmodo.com, 3 Feb 2020./note] De dinosaurus is gedateerd op 75 miljoen jaar oud. Maar volgens berekeningen gebaseerd op bekende wetenschappelijke gegevens zou het DNA al lang daarvoor volledig afgebroken moeten zijn.

    Een artikel berekende dat DNA in ongeveer 6,8 miljoen jaar volledig uiteengevallen zou moeten zijn tot losse basisparen, zelfs als het ingevroren is tot -5° C. Dit is minder dan een tiende van de geclaimde leeftijd van het dinofossiel. Maar bij 15°C en 10.000 jaar zou de gemiddelde lengte van stukjes DNA ongeveer 13 basisparen zijn.2Allentoft, M.E. and 13 others, The half-life of DNA in bone: measuring decay kinetics in 158 dated fossils, Proc. Royal Society B 279(1748):4724–4733, 7 Dec 2012; Table 1. Zie ook: creation.com/dino-dna.