Dode Zeerol in geheime code ontcijferd

by | mei 5, 2018 | 01. Bijbeluitleg, Archeologie, Nieuws

Wetenschappers van de universiteit van Haifa (Israël) hebben de voorlaatste, nog niet eerder gepubliceerde Dode Zeerol ontcijferd en die geeft een bijzonder inzicht in het leven van die tijd.1

De Dode Zeerollen werden in de jaren 40 ontdekt. Sindsdien is de inhoud van bijna alle ongeveer 900 perkamentrollen gepubliceerd. De inhoud van twee rollen bleef nog een raadsel. Een daarvan is nu ontcijferd. De Israëlische wetenschappers waren ruim een jaar bezig om de zestig fragmenten van de incomplete rol aan elkaar te puzzelen. Dit werd bemoeilijkt omdat de stukjes erg klein zijn. Eerder dacht men dat deze fragmenten van verschillende rollen afkomstig waren.

De nieuw gepubliceerde rol is geschreven in een geheime code. Die komt gelukkig ook bij andere rollen voor, dus wist men de informatie die op deze rol stond te achterhalen. Dat leidde tot interessante inzichten. Er wordt namelijk een kalender omschreven van 364 dagen. Dat getal is deelbaar door 4 en door 7, waardoor alle joodse feesten elk jaar op dezelfde weekdag vallen en het niet meer nodig is om naar de maan en de sterren te kijken om hoogtijdagen te bepalen. Ook werden in deze rol twee feesten genoemd die niet in de Bijbel voorkomen: het feest van de nieuwe wijn, 50 dagen na het joodse pinksterfeest; en het feest van de nieuwe olie, dat op zijn beurt weer 50 dagen na nieuwe wijn werd gevierd.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.youtube.com/watch?v=HssR42_MQ0g&feature=youtu.be

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!