Dieren die in de woestijn leven moeten zuinig omgaan met water. Omdat water daar moeilijk te vinden is heeft de Schepper de woestijnkever uitgerust met een heel ingenieus wateropvangsysteem.
Om aan water te komen heeft een woestijnkever op zijn dekschild kleine bobbeltjes. Die zorgen ervoor dat het weinige water dat in de lucht zit daarop condenseert. Dat water stroomt dan door kanaaltjes op het schild naar de mond van het kleine, zwarte kevertje. Sommige delen van het schild trekken water aan (hydrofiel) en andere stoten water af (hydrofoob), waardoor het waterwinningsproces nóg efficiënter wordt. Studenten van de universiteit van Gent hebben dit ‘inzameltrucje’ van de woestijnkever afgekeken. Met de Dewpal (‘watermaatje’) die zij ontwikkelden kun je op dezelfde manier water uit de lucht halen als de woestijnkever dat doet. De studenten maakten een materiaal dat 3D-geprint kan worden waarmee je in droge gebieden dauw kan omzetten naar drinkwater. Het enige wat je hoeft te doen is de Dewpal (links) op het flesje schroeven waarin je het water wilt opvangen.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Dorstige woestijnkever, Weet 43: 12.