Driedaagse excursie naar de Harz, ga je mee?

by | jul 10, 2019 | Aardwetenschappen, Evenement

Drs. Hans Hoogerduijn organiseert opnieuw een excursie naar het Harz-gebergte. De Harz is een gebergte van 90 bij 30 km. Het ligt 450 km ten oosten van Utrecht in het midden van Duitsland. Het unieke van dit gebied is, dat je er snel alles over gesteenten, aardlagen en fossielen kunt leren. Al deze geologische verschijnselen geven een overzichtelijk, schematisch beeld van de totale geschiedenis van de aarde. Dit maakt de Harz tot de meest ideale plek op aarde om te ontdekken hoe alle aardlagen en fossielen binnen de korte Bijbelse chronologie zijn ontstaan.

Wil je hier meer over weten: ga voor een bescheiden bedrag gewoon mee naar de Harz. Dat levert meer kennis en inzicht op dan een peperdure trip van twee weken naar de Grand Canyon.

Eerste excursie: 17 t/m 19 oktober 2019
Tweede excursie: 24 t/m 26 oktober 2019

Centraal staan: de geologie en het landschap van de Harz.
Zijdelingse aandacht: flora, fauna en menselijke bewoning.
Doel: de geologische verschijnselen in en rond de Harz binnen een korte Bijbelse chronologie verklaren.
Kosten: 150 euro.

Hieronder wordt bij A. en B. verdere info gegeven, respectievelijk over de inhoud van de excursie en over allerlei praktische zaken.

A. Over de inhoud van de excursie

Zoals opgemerkt kun je in de Harz alles leren over aardlagen, gesteenten en fossielen en hoe deze geologische verschijnselen binnen de Bijbelse geschiedenis kunnen worden begrepen!

Om dit te laten zien is de excursie opgebouwd in twee delen:

1. Een theoretische gedeelte van 3 uur verdeeld over twee avondsessies.
2. Een veldexcursie waarin 20 excursiepunten worden bezocht, verdeeld over 4 dagdelen.

Tijdens het theoretisch gedeelte wordt m.b.v. PowerPointPresentaties aandacht besteed aan de soorten gesteenten die er in de aardkorst voorkomen en hoe die gesteenten en aardlagen zijn gevormd. Ook wordt behandeld hoe Bijbelgetrouwe wetenschappers over het ontstaan van de verschillende gesteenteformaties denken. Daarbij worden de verschillende indelingssystemen van aardlagen die creationisten aanhangen besproken en passeren de belangrijkste zondvloed modellen de revue.

Tijdens de veldexcursie maken we kennis met het grote aantal verschillende gesteenten waaruit de Harz is opgebouwd. We zullen zien, dat deze gesteenten veelal op catastrofale wijze zijn ontstaan. Ook komt aan bod op welke manier het landschap, flora, fauna en de menselijke bewoningsgeschiedenis in en rond de Harz door de geologische ondergrond worden bepaald. Er is ook gelegenheid mineralen te zoeken op de storthopen van een oude ertsmijn.

Al deze kennis stelt ons in staat de vraag te beantwoorden welke aardlagen van voor, tijdens en na de zondvloed dateren en op welke manier ze zijn gevormd.

Bij de excursie hoort een reader; die geeft uitgebreide informatie over het geheel aan geologische verschijnselen in en rondom de Harz, waaronder de 20 excursiepunten die worden bezocht.

B. Praktische info over de excursie

De eerste excursie begint op 17 oktober 2019 om 9.00 uur aan de zuidzijde van het spoorwegstation van Zwolle Centraal; deze excursie eindigt op 19 oktober om 16.00 uur aan de zuidzijde van dit spoorwegstation.

De tweede excursie begint op 24 oktober 2019 om 9.00 uur aan de zuidzijde van het spoorwegstation van Zwolle Centraal; deze excursie eindigt op 26 oktober 2019 om 16.00 uur aan de zuidzijde van dit spoorwegstation.

De excursies gaan door bij een minimale deelname van zeven personen.

De kosten van de excursie bedragen 150 euro per persoon. Deze prijs is vrijwel kostendekkend. Alleen voor het ontbijt van de tweede en derde dag moet je zelf inkopen doen in de supermarkt van het plaatsje Zorge waar we bivakkeren. Naarmate er meer deelnemers zijn vallen de kosten van de excursie lager uit; ook als we per 4 deelnemers met een particuliere auto kunnen zal dit kostenverlagend werken.

Graag wil ik weten of je met de eerste of de tweede excursie meedoet en of je eventueel met eigen vervoer gaat en daarbij 2 of drie medepassagiers kunt meenemen. In dat geval delen jullie de gezamenlijke reiskosten.

Meld je hier aan: