Vraag
Ik las in mijn aardrijkskundeboek dat de werelddelen vroeger bij elkaar lagen en dat ze in miljoenen jaren uit elkaar zijn gedreven. Wij geloven natuurlijk niet in de evolutietheorie. Maar hoe kan het dan zijn gebeurd?
Antwoord
Er zijn sterke argumenten voor het uit elkaar drijven van de continenten op de vloeibare magma van de aardmantel (plaattektoniek). Zo zijn er bijvoorbeeld overeenkomstige sedimenten, fossielen et cetera aan beide kanten van oceanen. Dat suggereert dat de continenten aan weerszijden ooit aan elkaar zaten. Het is bekend dat de continenten tegenwoordig met een paar centimeter per jaar uit elkaar drijven. Als je ervan uitgaat dat die snelheid altijd hetzelfde is geweest, moet dat proces vele miljoenen jaren hebben geduurd. Een alternatief is dat de continenten ooit snel uit elkaar bewogen, in de orde van meters per seconde in plaats van centimeters per jaar. Dat zou bijvoorbeeld tijdens de zondvloed kunnen zijn gebeurd.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Drijvende werelddelen?, Weet 44: 48.