De herfst heeft zijn intrede gedaan. Het is buiten aan de frisse kant met temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Tijd om de zomerkleding op te bergen en de winterkleding te voorschijn te halen. Tenminste ik neem aan dat u en jij bij het aankleden rekening houden met de temperatuur.
U of jij loopt momenteel toch niet in een dunne katoenen kleding terwijl de verwarming al aanstaat? Dat zou geen duurzaam gedrag zijn. Nee, in de zomer luchtige katoenen of linnen kleding en in de winter gaan we richting dikkere kleding en bij echte kou dragen we graag iets wolligs. Of gaan vogels ons hierin voor? Op de foto – helaas niet indrukwekkend scherp maar het was ook somber weer – ziet u twee futen. Nee het zijn geen mannetje en vrouwtje, want die zijn identiek. Zullen we samen even ouderwets ‘zoek de verschillen’ doen?
De linkerfuut denkt dat het nog zomer is: heeft zijn prachtkleed nog niet vervangen. Draagt nog fraaie zwarte pluimen op de kop en de kastanjebruine halskraag is nog grotendeels aanwezig. De rechterfuut denkt meer winters: heeft nog nauwelijks bakkebaarden en de zwarte kopveren zijn veel kleiner. Als het echt winter is zijn ze helemaal verdwenen. Verder zijn ook de lichamen verschillend: de linkervogel is bruiner en donkerder, de rechterfuut heeft witte flanken, oogt duidelijk lichter. In het winterseizoen zien alle futen er uit als de rechtervogel. Futen doen als mensen. De een vervangt zijn kleding eerder dan de ander. Laten wij dat duurzaam tijdig doen.
Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het Gemeente Nieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2020, Duurzaam kleden?!, Het Gemeente Nieuws 19 (43): 13 (artikel).