Een ark vol dieren (recensie)

by | jun 25, 2020 | Onderwijs

“Bam, bam, bam! Wat is dat voor lawaai? Noach bouwt een enorme ark. ‘Er komt een grote overstroming,’ heeft God gezegd. ‘Bouw een ark om je familie te redden.’”

Zo begint het peuterboek ‘Een ark vol dieren’. Het boek verscheen in 2015 bij Ark Media onderdeel van de uitgeversgroep Royal Jongbloed en is vertaald vanuit het Engels door Marieke Slagter. De oorspronkelijke titel was ‘Cradle Tiny Tots Noah and the Animals’.

Het boek volgt in de tekst de Schrift. Noach krijgt de opdracht om een ark te bouwen. Wanneer de ark klaar is komen de dieren naar de ark. God doet de deur van de ark dicht. Het begint te regenen, de familie van Noach en de dieren zijn veilig in de ark. Na verloop van tijd is het weer droog en om te kijken of er al land is stuurt hij een vogel op pad. Wanneer de duif erop uitgestuurd wordt komt deze terug met een blaadje. Wanneer het helemaal droog is gaan de dieren uit de ark. God maakt de regenboog en zegt: ‘Er komt nooit meer zo’n overstroming’. Helaas ontbreekt op de laatste plaat het altaar.

Het boek is mooi vormgegeven en ook de uitvouwbare plaat in het midden van het boek spreekt aan. Helaas zien we ook hier weer een ark met patrijspoorten en vrolijk kijkende mensen en dieren op het dek terwijl de zondvloed nog in volle gang is. Dit doet geen recht aan de geschiedenis van de ark en de ernst van de zondvloed. Daarom zou ik het boek niet willen aanraden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!