Een bezoek aan het ‘levendula-ház’ is de moeite waard

by | mrt 18, 2019 | 06. Biologie, Geologie, Geschiedenis, Museum

Vorig jaar juni (2018) bezochten Lorens Knap en ondergetekende het land Hongarije om voorbereidingen te treffen voor de geologiereis van 29 april tot en met 3 mei dit jaar (2019).1 Met de veerboot voeren we het Balatonmeer over naar het schiereiland Tihany. Daar bezochten we het Lavendel Huis. Dit museum geeft een boeiend overzicht van het eiland Tihany. Beginnend bij landschapsvorming door vulkanisme tot de huidige ‘lavendelcultuur’.

Aan het einde van het Mioceen waren er in Hongarije veel vulkaanuitbarstingen. Een van de eerste vulkanen die in deze periode uitbarstte is te vinden in het centrum van het huidige schiereiland Tihany. Het schiereiland en het Balatonmeer bestonden overigens toen nog niet in de letterlijke zin van het woord. Dit vulkanisme ging door tot en met het einde van het Plioceen en de resultaten daarvan zijn tot op de dag van vandaag waarneembaar: uitgedoofde basaltvulkanen en actieve warmwaterbronnen. Creationisten die uitgaan van een ‘zondvloed/post-zondvloed’-grens nabij de K/Pg-grens geven aan dat dit Mioceenvulkanisme een van de naweeën is van een tot rust komende aarde na de wereldwijde en vernietigende zondvloed. Dit model zal intuïtief als leidraad genomen worden tijdens de geologiereis, al zijn er ook andere (creationistische) interpretaties mogelijk.

Hoewel het museum uitgaat van een naturalistisch denkkader geeft het helder weer hoe dit gegaan zou kunnen zijn. Men laat indrukwekkende en professioneel opgezette tekeningen, video’s en wandreliëfs zien. Hierdoor gaat de geschiedenis van het schiereiland en de streek leven. Een bijkomstig voordeel is dat de teksten in de tentoonstelling niet alleen in het Hongaars worden weergegeven maar ook in het Engels. Toch hebben we onlangs besloten dit museum niet in onze excursie op te nemen, omdat de ‘Balatondag’ al erg volgepland is met veldexcursies.

Het museum is vooral bekend vanwege de aandacht voor lavendel. Deze plant werd in 1920 ingevoerd vanuit Frankrijk en werd op Tihany uitgezet. Sindsdien heeft deze plant zich sterk vermeerderd op het schiereiland tot in totaal 7 hectare aan lavendel. In de zomer is er zelfs een speciaal lavendelfestival. In het museum worden details gegeven van deze plant, maar ook de geschiedenis van de mensheid met deze plant en specifiek de geschiedenis van lavendel op het eiland Tihany. Voor wie anders wil dan alleen maar geologie is het museum ook de moeite waard. Let wel op dat het van 1 november tot en met 31 maart alleen in het weekend open is.

Deze voorbereidingsreis werd gesponsord door ‘Hongarije Holidays’. Meer informatie over de geologiereis van 2019 is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/geologiereis-hongarije/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!