Een Chinese Camarasaurus?

by | feb 14, 2020 | Archeologie, Geschiedenis, Onderwijs

Evolutionisten zeggen al snel dat ‘alles wat we weten over dinosauriërs verkregen is uit de studie van fossielen.’1 Waarom? Omdat ze geloven dat mensen en dinosaurussen nooit gelijktijdig hebben geleefd. Dinosaurussen zouden 66 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven en alleen hun overblijfselen hebben achtergelaten – en mensen zouden pas tientallen miljoenen jaren later op het toneel zijn verschenen. Er zijn echter door mensen gemaakte voorstellingen van dinosauriërs bekend – tekeningen, houtsnijwerk en dergelijke – van elk continent behalve Antarctica.

Een sauropode?

Een wijnvat uit de laat Oost Zhou periode (3e eeuw voor Christus), dat in 1975 werd opgegraven uit een graf in Sanmenxia, provincie Henan, China,2 is hier een mooi voorbeeld van. Gegoten in brons, met veel van het gouden inlegwerk nog steeds bewaard, toont het prachtig het verbluffende kunstenaarschap van de maker. Aan elke kant van het wijnvat zijn vier duidelijk op dinosauriërachtige dieren bevestigd, gemakkelijk herkenbaar als sauropoda-dinosaurussen. Vanwege de kenmerkender afgeronde kop, aan het einde van de lange dunne nek, die over de rand tuurt, zou het heel goed om de Camarasaurus kunnen gaan. De dikke gespierde poten staan onder het lichaam en de staart steekt uit, hangt in de lucht en raakt de zijkanten van het vat niet.

Een verborgen agenda?

In 1980-81 is het wijnvat gefotografeerd samen met een aantal andere Chinese archeologische voorwerpen tijdens een tournee in Amerika.3 Het is momenteel te zien in het Henan Provinciaal Museum, China. Interessant is dat in het oudste Chinese boek over het wijnvat de dieren worden beschreven als ‘in de vorm van een draak’.4 ‘Draak’ was natuurlijk het woord dat werd gebruikt om een reeks dinosaurusachtige dieren te beschrijven voordat in 1841 het moderne woord ‘dinosaurus’ werd bedacht door Sir Richard Owen. Maar in het boek, geschreven voor de Amerikaanse tournee vier jaar later, worden ze beschreven als ‘ langhalzige katachtigen’. Het zal voor elke waarnemer duidelijk zijn welke omschrijvingen het meest passend zijn.

Nauwkeurige afbeeldingen

Andere bronzen voorwerpen, die op dezelfde Amerikaanse tournee te zien waren, hebben heel duidelijke afbeeldingen van andere dieren zoals een olifant, stier, luipaard, neushoorn, ram, tijger en vogels – allemaal in hun juiste verhoudingen. De nauwkeurige details van de objecten laten zien dat ze beslist gemaakt zijn door iemand die heel goed wist hoe deze dieren eruitzagen. Evenzo moet de persoon die verantwoordelijk is voor het wijnvat op de hoogte zijn geweest van hoe een sauropoda-dinosaurus eruit zag om hem zo goed te kunnen weergeven.

Hoewel door mensen gemaakte afbeeldingen van dinosauriërs in de eeuwen na de zondvloed varieerden, is dit een bijzonder duidelijk voorbeeld – afgezien van de strak opgerolde staart, die misschien een artistiek hulpmiddel was om ruimte te besparen. (Men denkt namelijk dat Sauropoda-staarten horizontaal naar achteren staken.)

Bijbelse geschiedenis past

Deze Chinese Camarasaurus is een schakeltje inde steeds groter wordende veelheid aan substantieel bewijs dat mensen tegelijk met een verscheidenheid aan dinosauriërs leefden en die ze hebben afgebeeld.5 Dit past perfect bij het Bijbelverslag waarin zowel mensen als dinosaurussen werden geschapen op dag zes van de scheppingsweek . Twee van elk type dinosaurus ging vervolgens ongeveer 4.500 jaar geleden de ark in, samen met Noachs uitgebreide familie en andere gewervelde landdieren. En nadat ze de ark weer hadden verlaten, stierven de dinosauriërs in de daaropvolgende millennia uit, net als veel andere dieren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Creation Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Robinson, P., 2019, A Chinese Camarasaurus?, Creation 41 (4): 38-39 (artikel).

Voetnoten

  1. Charig, A., A new look at the dinosaurs, British Museum, London, p. 25, 1983.
  2. A Selection of Ancient Chinese Bronzes, Wenwu Press, Peking, 1976.
  3. Fong, Wen, (Ed.) The Great Bronze Age of China, Metropolitan Museum of Art, p. 285, 1980.
  4. A Selection of Ancient Chinese Bronzes, Wenwu Press, Peking, 1976. (pagina 19)
  5. Voor andere voorbeelden zie see: creation.com/brass-behemoth, creation.com/angkor-dinosaur, en het boek van V. Nelson Dire Dragons.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!