Een christelijke dierentuin?

by | jun 27, 2019 | 06. Biologie, Bezoekersverslag

Heb je wel eens een slang om de nek gehad of een vogelspin in de hand? Of neusberen gevoerd? Tijdens de rondleiding in de DoeZoo te Leens is dat mogelijk. Daarnaast heeft de gids, die tevens de eigenaar is van deze dierentuin, bij alle dieren een mooi verhaal. In dat verhaal ontbreekt een verwijzing naar de Schepper en de functionaliteit van de schepping niet.

Gisteren (26-6-2019) bezocht ik de DoeZoo in Leens. Leens is een dorpje van ongeveer 2000 inwoners in Noord-Groningen. Het dierenpark legt de nadruk op het gebruik de vijf zintuigen tijdens het bezoek: zien, horen, proeven, ruiken en voelen. De informatiefolder van de dierentuin meldt: “Want in de DoeZoo wordt de natuur een spannende belevenis. Dat komt doordat je dieren, bloemen en planten niet alleen kunt bekijken, maar ook kunt horen, voelen, ruiken en proeven. Een slang om je nek… Een stinkdier aaien… En natuurlijk een kikker kussen.” De dierentuin is vooral bekend om zijn insecten, maar er zijn meer dieren te bewonderen zoals de luipaardgekko, de blauwgele ara, de neusbeer en het witoorpenseelaapje. DoeZoo Leens heeft ook een kinderboerderij met schapen, eenden, varkens en ezels Verder wordt er gewerkt aan een tropenkas.

Insecten

Er zijn miljoenen soorten insecten. Het is zeer terecht dat de dierentuin uitgebreid aandacht vraagt voor deze geleedpotigen. Deze beestjes zijn wonderen van ontwerp en functioneel geschapen door onze Schepper. Elk dier heeft z’n eigen plaats in de schepping en zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Helaas wordt dat natuurlijke evenwicht vaak verstoord door de mens. Door soorten te intensief bestrijden en soms zelfs uit te roeien (denk voor dat laatste aan onder andere de uitgestorven olifantsvogel en dodo).

Maar de honingbij is een soort die nu wordt bedreigd. Een bord in de dierentuin beschrijft dat het niet zo goed gaat met de honingbij. Dat komt ondermeer doordat tuinen tegenwoordig strak worden aangelegd met weinig bloeiende planten, dat er leefgebieden in het agrarisch landschap verdwijnen en er bestrijdingsmiddelen gebruikt worden met de stof neonicotinoiden, die het zenuwstelsel van de bij aantasten. Bovendien parasiteren varroamijten op de bijenlarven en kunnen zo een heel bijenvolk laten uitsterven. Maar volgens de dierentuin kunnen wij helpen door bijenplanten in onze tuinen te planten, de tuin niet té netjes te maken, een ‘overhoekje’ voor de bijen aan te leggen met stro en speciaal bloemzaad en geen gif te gebruiken. Daarna wordt een top-20 van bijenvriendelijke planten genoemd.

Het is mooi dat de dierentuin speciaal aandacht voor de honingbij vraagt. Maar ook andere insecten worden niet vergeten. We zien een ‘insectenhotel’ in aanbouw en in de museumwinkel zijn ook kleinere ‘insectenhotels’ te koop.

Rondleiding

De eigenaar van de dierentuin, een echte dieren- en kindervriend, deed zelf de rondleiding. Hij vertelt dat hij soms meer dan vier groepen per dag moet rondleiden. Zeker zo vlak voor de zomervakantie komen veel scholen naar de dierentuin voor een schoolreisje. Tijdens de rondleiding komen de vijf zintuigen ter sprake. Je kunt de dieren bekijken, aanraken, ruiken en proeven. De gids vertelt bij elk dier wat we zien en voelen, wat het voor een dier is en of deze gevaarlijk is. Je kunt aan de eigenaar merken dat hij een christen is. Hij verwijst regelmatig naar de Bijbel en noemt de natuur ‘Gods schepping’. De Bijbel komt te sprake bij het verhaal over sprinkhanen eten. Volgens de gids is het helemaal niet raar om sprinkhanen te eten, ze zijn rijk aan eiwitten en ook in de Bijbel wordt het eten van sprinkhanen genoemd.

Volgens de gids moeten we zorgvuldig en duurzaam met de natuur omgaan. De natuur moet in evenwicht blijven. Vol trots laat hij een negentien jaar oude tenrekegel (Echinops telfairi) zien en vertelt dat dit de eerste tenrekegel van Europa is die in gevangenschap werd geboren. Regelmatig hoor je de gids in zijn verhaal de kinderen vertellen dat ‘de schepping knap in elkaar’ zit. Elk dier is nuttig op aarde, maar wij mensen maken er een potje van door dieren hun leefgebied te ontnemen. Deze dierentuin is gebouwd op een plaats waar eerst mussen, kauwtjes etc. hun leefgebied hadden. Daarom vindt de eigenaar het niet erg als deze dieren een graantje meepikken van het verstrekte voer. “Zij waren hier eerder dan wij en hebben daarmee recht op dit gebied.” Dit zorgt wel voor extra kosten, maar de eigenaar heeft dat ervoor over.

De gids herhaalt nog een keer dat elk dier functioneel is op deze aarde. Hij heeft daarom ook niet echt een lievelingsdier. “Ik heb alle dieren lief. Dus niet alleen red de panda, maar ook red de kakkerlak.” Hij neemt een vogelspin uit zijn ‘hol’, laat deze zien en geeft aan dat ook een vogelspin nuttig is. Veel mensen zijn echter bang voor spinnen. Volgens de eigenaar is dat onterecht en komt dit doordat kinderen al vroeg ‘bang gemaakt’ worden voor deze beesten. Bijvoorbeeld doordat een moeder aan het stofzuigen is en van schrik een gil slaakt als ze een spin ziet. Bij jonge kinderen komt dat binnen als ‘spin = gevaar’. De kinderen kijken eerst wat bedenkelijk als de gids voorstelt om de vogelspin op de hand te laten lopen, maar toch staan er na vijf minuten al minstens tien kinderen in de rij om, onder begeleiding en na een instructiewoord, een vogelspin op de hand te krijgen. Later zijn de volwassenen aan de beurt. De eigenaar van DoeZoo gaat enthousiast, maar tegelijkertijd ook nuchter met de kinderen om. Hij geeft aan dat je niet verplicht bent om te voelen. Hij noemt het zelfs stoer en dapper als je voor jezelf opkomt en het eerlijk aangeeft.

Universele Gemeenschappelijke Afstamming

Als ik naar een dierentuin ga dan geef ik ook mijn zesde zintuig de ruimte: wat wordt er verteld over universele gemeenschappelijke afstamming (een vorm van evolutie waarbij alle diersoorten inclusief de mens afstammen van een of enkele voorouders)? Zoals al gezegd ziet de eigenaar van deze tuin de wereld als Gods schepping en dit steekt hij niet onder stoelen of banken. Ook laat hij zien dat elk dier functioneel is in deze schepping. Bij een tentoonstelling over de vogels zien we dat deze beesten ‘Voor het vliegen gebouwd’ zijn. Ontwerp dus. “Om ver te kunnen vliegen moeten vogels zo licht mogelijk zijn. Hun lichaam is daarop gebouwd. Voor verre vliegtochten passen ze bovendien hun gedrag aan. Vogelveren zitten heel ingenieus in elkaar. Ze zijn sterk, maar licht in gewicht. Vogelbotten zijn hol: dat maakt ze lichter en toch oersterk. Een gestroomlijnd lichaam en vliegen in V-formatie verminderen de luchtweerstand en maken daardoor langere tochten mogelijk.” Deze tekst zou zo uit een schoolboek voor Intelligent Design kunnen komen.

In de bovenzaal van het restaurant is een vitrine te zien met mensapenschedels. Ook hier zien we geen spoor van een door naturalisten vermeende universele gemeenschappelijke afstamming.

DOEZOO INSECTENWERELD
DoeZoo Insectenwereld

Wierde 17
9965 TA Leens
0595-572659
info@doezoo.nl
www.doezoo.nl

Openingstijden
Tijdens schoolvakanties: maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Buiten schoolvakanties: Iedere maandag gesloten. Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Buiten de vakanties zijn er iedere woensdag, zaterdag en zondag rondleidingen om 14.00 uur. In de vastgestelde vakantieperiodes is er iedere dag om 11.00 uur en 14.00 uur een rondleiding.

Toegangsprijs

Kinderen tot en met 2 jaar: Gratis
Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen: € 7,50
Jaarkaart: € 21,95
Groepsprijs vanaf 25 personen: € 7,25
Combiticket DoeZoo/Zeehondencentrum: € 13,50

In de tropenkas zien we de bekende replica van de Archaeopteryx en een trilobiet. Bij deze uitgestorven diersoorten zijn echter geen bordjes te zien, waardoor we niet weten welke visie er uitgedragen wordt. In de bovenzaal van het restaurant is nog een vitrine te zien waarin bodemvondsten die van de bouwplaats van de dierentuin afkomstig zijn. Ook hier worden deze getoond zonder daar duizenden tot miljoenen jaren aan te labelen. In het de winkel bij de entree worden wel fossielen (ammonieten) verkocht in standaard voor winkels bestaande bakken. Helaas staat op deze bak wel ‘150 million years old’, maar het hoeft niet perse dat de dierentuineigenaar dat onderschrijft, omdat dit standaardbakken zijn die van een Engelstalige ‘groothandel’ komen. Die 150 miljoen jaar is dan overigens niet helemaal correct omdat ammonieten in Devoon- tot aan Krijtlagen gevonden worden, die uniformitaristisch ouder worden gedateerd.

We zijn blij dat DoeZoo ervoor kiest om niet over Universele Gemeenschappelijke Afstamming te spreken. Zou de dierentuin dat in de toekomst wel willen doen dan is het mogelijk om ‘tweemodellen’-bordjes te maken, zodat kinderen eerlijke voorlichting krijgen.

Al met al was het een geslaagd bezoek. In de wandelgangen kon ik de eigenaar nog even kort spreken. Uit ons gesprek bleek zijn hart voor zowel kinderen als het evangelie. Een aanrader om eens een bezoek te brengen aan DoeZoo in Leens. De afstand lijkt voor sommige Nederlandssprekenden wat ver, maar wat mij betreft loont het wel de moeite. Zorg dan in ieder geval wel dat je de rondleiding meepakt. Anders mis je het mooiste deel: de dieren aanraken.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!