Een duik tussen de continenten

by | okt 23, 2017 | Geologie, Onderwijs

Stel je voor: je raakt met je ene hand Europa aan en met je andere Amerika. Waar ben je dan? Dit is niet een of andere strikvraag. Het kan echt! In IJsland, waar de Europese en de Amerikaanse continentale platen uit elkaar drijven.

IJsland is een vulkaaneiland. Het ligt midden op de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische continentale plaat. Die platen schuiven elk jaar met enkele centimeters uit elkaar. Op deze breuklijn ligt het meer Þingvellir (spreek uit: Thingvellir), het grootste natuurlijke meer van IJsland.

De Silfra-breuklijn loopt dwars door dit meer. Hierdoor krijg je een bijzonder effect: een diepe, smalle onderwatervallei tussen twee steile kliffen markeert de grens tussen de Euraziatische en de Amerikaanse continentale plaat. De kloof is zó smal dat een duiker met zijn ene hand de ene plaat aan kan raken, en met zijn andere hand de andere. Geografisch gezien bevind je je dus letterlijk tussen de continenten.

Het Þingvellir-meer wordt gevoed door onderaardse waterbronnen. Het water wordt gefilterd door het poreuze vulkanische gesteente, waardoor het kraakhelder is: je hebt maar liefst 100 meter zicht. Het water is ook ijskoud: 2-4 °C, het hele jaar door. Je moet er dus wel wat voor over hebben om tussen de continenten te duiken.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.