Een maan van Jupiter

by | mrt 20, 2020 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

In 1979 filmde de Voyager-ruimtesonde een vulkaan die uitbarstte op Io. Io is een van Jupiters manen en die draait in een baan dicht bij de planeet. Deze ontdekking verbaasde de NASA-wetenschappers die geloven in het evolutionistische concept dat het zonnestelsel miljarden jaren oud is. Kleine lichamen zoals deze maan zouden dan allang afgekoeld moeten zijn. Io bleek echter niet koud en dood te zijn, maar borrelde letterlijk van vulkanen. De camera’s van de Voyager hebben zelfs een vulkaanuitbarsting op de maan geregistreerd die vuur en zwavel meer dan 100 mijl de ruimte in slingerde. Waar kwam deze interne hitte vandaan? Vóór deze waarneming werd de aarde gezien als het enige geologisch actieve lichaam in het zonnestelsel, maar Io bleek nog actiever te zijn.

Voor het feit dat Io nog steeds vulkanische activiteit vertoont als die, zoals wordt gedacht, bijna 5 miljard jaar oud is, is geen adequate verklaring. Wetenschappers hebben moeite gedaan om verklaringen te vinden en de hitte toe te schrijven aan de aantrekkingskracht van Jupiter of aan radioactief verval in Io’s kern, maar geen van beide verklaringen past bij de waarnemingen. Het zijn alleen de veronderstellingen vanuit het evolutiemodel die onderzoekers verblinden voor de meest voor de hand liggende verklaring: misschien is Io nog steeds heet omdat die gewoon niet erg oud is!

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!