Een puzzel met een waarheidsgetrouwe ark

by | dec 11, 2019 | Onderwijs

“God vertelde Noach wat Hij ging doen en zei: ‘Bouw een ark van hout met drie verdiepingen. En maak daar allemaal vakken in. De ark moet 150 meter lang, 25 meter breed en 15 meter hoog worden. Smeer hem ook in met pek zodat hij waterdicht wordt.”

Dat staat op de achterkant van de Grote Vloer Puzzel. Wie deze tekst, die ontleend is aan Genesis 6, leest moet wel denken aan een groot en waterdicht object. Helaas tekenen de meeste kinderboekjes van tegenwoordig, bij de geschiedenis van de ark, een vaartuig in de vorm van een tobbe met allerlei lachende dieren en zwaaiende mensen erop. Zo’n ark zou nooit de zondvloed overleven en maakt het zondvloedverhaal (mogelijk onbewust) belachelijk. Gelukkig doet deze Grote Vloer Puzzel dat anders. De tekenaar van de puzzelplaat probeert zich aan de Bijbeltekst te houden.

De plaat

Op de plaat zien we een grote houten ark zoals we die vanuit de Bijbel kennen. De ark is geland op een berg en uit de ark komen allerlei dieren. Deze dieren komen twee aan twee uit de ark. Dus twee beren, twee wolven, twee herten, twee leeuwen, twee olifanten, etc. In de lucht vliegen de vogels ook twee aan twee. We zien een regenboog boven de ark. Het belofteteken van God dat er nooit meer zo’n vloed over de aarde zou komen. Rechts achterin zien we een stapel stenen met daarboven op een vuur. We zien een oude man met zijn handen omhoog staan, hij is aan het bidden. In zijn buurt staat een vrouw en daaromheen drie mannen met hun vrouwen. Precies zoals de Bijbel ons zegt.

Kinderen

De plaat is een Grote Vloer Puzzel van 48 stukken. De puzzel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, al moeten driejarige kinderen de eerste keer mogelijk wel op weg geholpen worden. Het is een grote puzzel, het formaat is 89 centimeter bij 61 centimeter. De puzzelstukken zijn stevig en daarmee geschikt voor driejarigen. Tijdens het puzzelen kunt u. naar aanleiding van de puzzelplaat, de geschiedenis van Noach vertellen. Op de achterkant staat dit verhaal in vijf talen (Duits, Frans, Deens, Nederlands en Italiaans). De puzzel is een product van Ravensburger, de bekende fabrikant van gezelschapsspellen en puzzels. De puzzel is mede door de waarheidsgetrouwe weergave van de ark en de Bijbelse geschiedenis van Noach een aanrader voor onze gezinnen.

Deze puzzel wordt ook in onze webshop te koop aangeboden

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!