Eenhoorns – bestonden ze echt?

by | dec 27, 2019 | Onderwijs, Paleontologie

Bij eenhoorns denk je waarschijnlijk direct aan sprookjesdieren: mythische, stralend witte paarden met een hoorn op het voorhoofd. Maar wist je dat er ook eenhoorns in de Bijbel genoemd worden? Dat betekent dat ze echt hebben bestaan. Er zijn nu ook fossiele aanwijzingen dat eenhoorns niet alleen in sprookjes thuishoren.

In Siberië zijn fossielen van een enorm beest met een grote hoorn gevonden. Elasmotherium sibiricum is de Latijnse benaming van dit uitgestorven dier. Het lijkt niet erg op een paard, eerder op een harige neushoorn, ter grootte van een mammoet. Het is een bijzondere vondst; niet in de minste plaats omdat de Bijbel over eenhoorns spreekt. Althans, in de oudere vertalingen, zoals de Statenvertaling en de Engelse King James-vertaling. In nieuwere vertalingen is het Hebreeuwse woord re’eem vaak vertaald met (wilde) os. Het is niet met zekerheid te zeggen wat de juiste vertaling van re’eem is. Atheïsten wijzen er vaak op dat er mythische dieren in de Bijbel worden genoemd. Dankzij het fossiel van Elasmotherium valt er ook wat te zeggen voor die oudere vertalingen van de Bijbel: eenhoorns bestonden echt!

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Eenhoorns. Bestonden ze echt?, Weet 39: 9.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!