Eerste Britten waren donker

by | mei 3, 2021 | Archeologie, Onderwijs

Bij Groot-Brittannië denk je waarschijnlijk niet direct aan mensen met een donkere huid. Toch lijkt het erop dat in ieder geval één oude Brit een Afrikaans uiterlijk had…

In 1903 werd van ‘Cheddar Man’ ontdekt. Zijn fossiele resten werden gevonden in een grot nabij het dorpje Cheddar, bekend van de Engelse kaas. Deze Cheddarmens leefde volgens naturalisten zo’n 10.000 jaar geleden. Een onderzoeksteam van het Londense natuurhistorisch museum en het University College London hebben uit de kies van de Cheddarmens DNA gehaald en geanalyseerd. Daaruit concludeerden ze dat het uiterlijk van de Cheddarmens verre van typisch Brits was: hij had waarschijnlijk een donkere huidstint, zoals de huidige bevolking van Midden-Afrika, maar ook het gen voor blauwe ogen.

Volgens de onderzoekers hebben mensen die later van het Europese vasteland naar de Britse eilanden migreerden zich met de donkere Cheddarmens en zijn stam vermengd. Ongeveer 10% van het DNA van de huidige Britse bevolking vertoont namelijk overeenkomsten met dat van de Cheddarmens. Vanuit de Bijbel bekeken kun je de Cheddarmens plaatsen na de verspreiding van de volkeren bij Babel. Toen zijn de verschillende bevolkingsgroepen, stammen en families, de wereld gaan bevolken.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2018, Eerste Britten waren donker, Weet 50: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!