Evangeliseren bij een asielzoekerscentrum – Bespreking ‘Fatima en Naomi’

by | jan 25, 2021 | Onderwijs

“’O Fátima, wat is er toch met jou gebeurd?’ Lieke voelt de tranen in haar ogen branden als ze naar haar vriendin kijkt. Ook haar vader kijkt ontzet naar Fátima. Haar ene oog zit helemaal dicht en haar gezicht is opgezwollen en er loopt een beetje bloed uit haar mond. ‘Fátima, kun je opstaan?’ vraagt Liekes vader.”

Van schrijfster Jannie Koetsier-Schokker verscheen vorig jaar het boek ‘Fátima en Naomi’ bij uitgeverij De Banier. De hoofdpersoon is Lieke die met haar vader gaat evangeliseren bij een asielzoekerscentrum. Ze ontmoeten Fátima en Naomi. Lieke geeft hen allebei een kerstfolder. Dat zorgt voor een wending in het leven van deze twee meiden. De ene een bewoonster van het asielzoekerscentrum, de ander een kind uit een wat armer gezin. De beide meiden beleven van alles, met als dieptepunt dat de vader van Naomi in de gevangenis terecht komt omdat hij steelt en Fátima door familieleden in elkaar geslagen wordt omdat zij uit de Bijbel leest. Het hoogtepunt is dat beide meisjes de Heere Jezus leren kennen.

Vroegste geschiedenis

In dit boek wordt twee keer verwezen naar onze vroegste geschiedenis. Dat gebeurt op bladzijde 42 wanneer Fátima voor het eerst uit haar Bijbel leest: “Ze begint te lezen in Genesis. Ze leest over de schepping en dat alles zo goed was. Ze leest ook over Adam en Eva die ongehoorzaam waren. Over Abraham, Izak en Jakob”. Daarna op bladzijde 79 wanneer het gaat over de dominee die met de vader van Naomi in de gevangenis praat: “De dominee vertelde waarom de zonde in de wereld is gekomen”. Goed dat de auteur aandacht heeft voor de vroegste geschiedenis en aangrijpend om te lezen wanneer het niet mogelijk is om de Bijbel als richtsnoer voor het hele leven te kunnen handhaven omdat het thuis onveilig is. Laten wij christenen in asielzoekerscentra gedenken in onze gebeden en gezinnen die het moeilijk hebben ondersteunen.

Dit boek wordt ook te koop aangeboden in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2022’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!