Kankerpatiënten kunnen, nadat ze behandeld zijn, weer opnieuw tumoren krijgen. Dat kan gebeuren wanneer niet alle tumorcellen zijn gedood of verwijderd. Met een nieuwe methode zouden ook die laatste achtergebleven cellen aangepakt kunnen worden. Hoe? Door ze te laten exploderen.
Nanotechnologie is een redelijk nieuwe tak van wetenschap, waarin regelmatig doorbraken zijn. Zo ook als het gaat om medische toepassingen. Met nanotechnologie kun je bijvoorbeeld kankercellen bestrijden. Dat werkt als volgt: je brengt nanodeeltjes (goud) in de bloedbaan. Omdat tumoren vaak lekkende bloedvaten hebben hopen die gouddeeltjes daar op, bij de kankercellen. Die cellen nemen de gouddeeltjes in zich op en groeien eromheen. Vervolgens verwarm je de gouddeeltjes van buitenaf met een laser. Hierdoor gaat water in de kankercellen kort koken. Het gas dat daarbij ontstaat zorgt ervoor dat de kankercel uit elkaar spat.
Deze methode werkt, maar heeft wel een paar grote nadelen. De gouddeeltjes zitten namelijk niet uitsluitend in en om de kankercellen. Daardoor worden ook gezonde cellen beschadigd. De infrarode laserstraal die wordt gebruikt om de gouddeeltjes te verwarmen brengt hetzelfde probleem met zich mee.Daarom heeft Dmitri Lapotko, onderzoeker bij het Californische bedrijf Masimo Corporation, een methode ontwikkeld waarbij die twee grote nadelen worden weggenomen. Om de nanodeeltjes heel gericht bij de tumorcellen te brengen heeft hij er antilichamen aan gehangen die ervoor zorgen dat de nanodeeltjes zich aan de kankercellen hechten. De hogere concentratie gouddeeltjes in de cellen zorgt ervoor dat de temperatuur hoger wordt en de cel dus eerder en zekerder wordt vernietigd. Daarnaast hebben Lapotko en zijn collega’s de laserstraal aangepast. In plaats van een continue straal geeft de laser nu een serie extreem korte pulsen. Genoeg om de gouddeeltjes op te warmen, maar te kort om veel schade aan gezonde cellen toe te brengen. Deze vernieuwde methode wordt nu getest bij muizen. Lapotko hoopt dat de eerste klinische tests binnen twee jaar gaan plaatsvinden.
Bron: http://www.sciencemag.org/news/2016/02/exploding-nanobubbles-can-kill-cancer-cells
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.