Fantastisch ver-reikende vossendraf

by | mrt 4, 2021 | 06. Biologie, Onderwijs

Onderzoekers van het Noors Poolinstituut hebben een poolvos (Vulpes lagopus) gevolgd die in slechts 76 dagen door drie landen en twee continenten trok. Het moertje (vrouwtje), was een zogenaamde “blauwvos” 1 die vooral voorkomen in kustgebieden. Kort voordat ze een jaar oud zou worden, werd uitgerust met een halsbandzender waarmee het dier via een satelliet gevolgd kon worden. Het volgen vond plaats van 1 maart tot 1 juli 2018, waarin ze een totale afstand van 4.415 km aflegde, in rechte lijn gezien 1.789 km.

07

De vos verliet Spitsbergen, behorende tot Noorwegen, op 26 maart 2018, stak Groenland, dat bij Denemarken hoort, over en bereikte 76 dagen later, op 10 juni, Ellesmere Island in Canada. Ze liep gemiddeld 46,3 km per dag, met een maximaal geregistreerde snelheid van 155 km op één dag – de grootste afstand ooit gemeten voor de soort.

“De vos verplaatste zich zo snel dat onderzoekers het aanvankelijk niet konden geloven. Eva Fuglei, een van de onderzoekers, dacht dat de vos misschien was gedood en aan boord van een boot was gebracht.”2

De Arctische regio’s worden in het winterseizoens met elkaar verbonden door zee-ijs, wat deze lange afstandsreis mogelijk maakte. Gedurende twee periodes werd er minder dan 10 km/dag afgelegd, wat “kan duiden op fysieke barrières op het zee-ijs, slecht weer of een toevallige voedselbron.”3

Herbevolking van de aarde

Deze ongelooflijke intercontinentale migratie is een mooi voorbeeld van hoe ver en hoe snel dieren kunnen trekken onder de juiste omstandigheden. Nadat de ark van Noach op de bergen van Ararat was geland, verspreidden de dieren aan boord zich over de wereld.

Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat de oorspronkelijke paren zulke lange tochten hebben gemaakt. De meesten zullen zich eerder geleidelijk hebben verspreid: zich hebben voortgeplant en weer wat verder zijn gegaan.4 Maar tijdens de eerste eeuwen na de zondvloed werden alle migraties geholpen door de omstandigheden die het gevolg waren van de ijstijd. De ijskappen hielpen bepaalde gebieden te verbinden, en wat nog belangrijker was, de zeespiegel daalde zo drastisch, dat landbruggen ontstonden. Dit zou dieren hebben geholpen om de wereld snel opnieuw te bevolken.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Creation Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Robinson, P., 2020, Fantastic far-reaching foxtrot, Creation 42 (1): 56 (artikel).

Voetnoten

  1. een vorm van de poolvos die het hele jaar door blauwbruinachtig grijs is -vert.
  2. Bharti, B., An Arctic fox walked from Norway to Canada in just 76 days. That’s 3,500 km, three countries and two continents, nationalpost.com, 2 Jul 2019.
  3. Fuglei, E., & Tarroux, A., Artic fox dispersal from Svalbard to Canada: one female’s long run across sea ice, Polar Research 38: 3512, 2019.
  4. Robinson, P., The red blanket, Creation 40(3):12–13.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!