Fransen staan open voor complottheorieën

by | jan 24, 2018 | Antropologie, Onderwijs

Eind 2017 werd een Frans onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat 80% van de ondervraagden in een of meer complottheorieën geloven.1 Wat geloven de Fransen zoal?

In de media werd laatst op dit onderzoek ingespeeld door een van de meest absurde complottheorieën eruit te lichten: die van de platte aarde. Met een beetje logisch nadenken kom je erachter dat de aarde helemaal niet plat is, maar gewoon een bol. 9% van de ondervraagden gaf aan open te staan voor de mogelijkheid dat de aarde plat is.2

Andere complottheorieën scoren veel hoger. Zo gelooft meer dan de helft van de Fransen dat het ministerie van gezondheid en de farmaceutische industrie de gevaren van vaccins voor het publiek verborgen houden, en dat de CIA betrokken was bij de moord op president John F. Kennedy. Bijna een derde van de 1252 ondervraagden denkt dat het AIDS-virus bewust is gemaakt en verspreid. De platte-aardetheorie bungelt helemaal onderaan, en heeft minder aanhangers dan de complottheorie dat de maanlandingen in scène zijn gezet.

Opmerkelijk is dat ook het Bijbelse scheppingsmodel als complottheorie wordt bestempeld. Op de vraag of het mogelijk is dat God de mens en de aarde minder dan tienduizend jaar geleden heeft geschapen, antwoordde 18% van de ondervraagden dat ze het ermee eens waren (waarvan 5% een volmondig ‘ja’ als antwoord invulde). Misschien moet er maar eens een Franse versie van Weet Magazine komen, want er zouden best meer mensen mogen zijn die in dit ‘complot’ gaan geloven.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://jean-jaures.org/sites/default/files/redac/commun/productions/2018/0108/115158_-_rapport_02.01.2017.pdf
  2. https://www.weet-magazine.nl/wp-content/uploads/2017/10/Platte-aarde-Weet-41.pdf

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!