Gaat Logos Instituut de vragen over het godsbeeld en de ‘wreedheid’ in het Oude Testament uit de weg?

by | jun 11, 2020 | Antwoorden voor sceptici, Apologetiek, Onderwijs, Theologie

Voor veel critici en sceptici zijn de geschiedenissen uit het Oude Testament een struikelblok. Dit deel van de Schrift zou onmenselijk zijn en het godsbeeld wreed en barbaars. Ook Tjarko Evenboer heeft moeite met dit geschetste beeld. Zoals de lezer wellicht weet zijn wij begonnen met de bespreking van zijn uitgebreide verklaring. In deze verklaring geeft hij aan waarom hij het christelijk geloof vaarwel gezegd heeft. We bespreken zijn argumenten in willekeurige volgorde. Een scepticus was het oneens met die volgorde. Hieronder volgt zijn bezwaar, met daaronder een kort antwoord.

Bezwaar

De scepticus geeft als reactie op onze keuze:

Een willekeurig uitgekozen argument… Waarom niet bij het begin beginnen? Of zijn de gruwelen uit het OT te lastig?

De scepticus denkt dat de geschiedenissen (de scepticus gebruikt hiervoor een ander woord) in het Oude Testament te lastig zijn voor Logos Instituut. Hij vraagt zich af waarom er niet bij het begin van de verklaring begonnen wordt.

Beantwoording

Waarom niet bij het begin beginnen?

De keuze om deze verklaring in een willekeurige volgorde te doorlopen, heeft te maken met de interesse van de mensen die willen reageren op de verklaring. De ene heeft meer interesse in het Nieuwe Testament, terwijl de andere graag de kerkgeschiedenis bespreekt. Apologeet en theoloog Tom van Hoogstraten (MA) kwam als eerste met een artikel, daarom viel de keuze op dit artikel als eerste geplaatste reactie op een (zeer klein deel van) de verklaring. Overigens is er de afgelopen maand ook een stuk ingeleverd van een andere scribent waarin deze schrijver ingaat op het eerste hoofdstuk van de verklaring: ‘Problemen met het Oude Testament’. Dit antwoord zal binnenkort óók gepubliceerd worden. Daarmee is het eerste stuk van de scepticus beantwoord.

Zijn de geschiedenissen van het Oude Testament te lastig (voor Logos Instituut)?

Deze suggestieve vraag kan eenvoudig weersproken worden door een zoektocht op de website van Logos Instituut te starten. Gaat Logos Instituut deze vragen uit de weg? Dat blijkt niet het geval.

Hieronder een aantal artikelen die op deze vragen ingaan:

Verder worden er tenminste drie boeken te koop aangeboden in onze webshop die over deze kwestie gaan:

Zijn de geschiedenissen uit het Oude Testament te lastig voor ons en worden ze daarom door Logos Instituut uit de weg gegaan? Ongeacht of de scepticus het eens is met de inhoud van de hierboven genoemde artikelen en boeken, is de suggestieve vraag van hem beantwoord. Deze kwestie krijgt aandacht in de artikelen op de website, in de boeken die te koop worden aangeboden in onze webshop en wordt daarmee niet uit de weg gegaan. Het artikel Genocide op Gods bevel? is zelfs een van de meest gelezen artikelen op onze website en het boek Struikelblokken een van de meest verkochte boeken van deze maand.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!