Gaatje in je oor: Evolutionair overblijfsel?

by | apr 29, 2020 | Evolutie, Onderwijs

Vraag

De pre-auriculaire fistel is een aangeboren afwijking waarbij er een gaatje in het oor is te bespeuren. Dit komt bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor en kan soms voor infecties zorgen, maar verder heb je er geen last van. Wetenschappers beweren dat dit een overblijfsel is van onze evolutie van vis naar mens, waarbij het gaatje een restant is van het hebben van kieuwen. Natuurlijk geloof ik dit niet. Is er een logische verklaring voor dit fenomeen?

Antwoord

Vanuit het scheppingsmodel kun je beargumenteren dat het geen overblijfsel is van een ‘vissenstadium’ maar een foutje in de ontwikkeling, waarbij de zogenaamde ‘embryonale kieuwboog’ (wat geen kieuwboog is, maar het is nu eenmaal zo gaan heten) niet helemaal dichtgegroeid is. Een pre-auriculaire fistel is geen overblijfsel van evolutie, maar een aanwijzing dat de schepping gebroken is. Een gevolg van de zondeval.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Gaatje in je oor: Evolutionair overblijfsel?, Weet 45: 48.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!