Gemaakt om te timmeren

by | apr 30, 2016 | Biologie, Onderwijs

Een specht heeft precies de lichaamsbouw om gaatjes in bomen te timmeren. Mensen zouden al lang het loodje hebben gelegd als ze met zo’n snelheid en kracht hun hoofd tegen de schors zouden stoten. Wat zijn de bijzonder houthakkerseigenschappen van de specht?

De specht heeft kleine hersenen die – in tegenstelling tot het brein van de mens – heel stevig in de schedel zitten. Hierdoor kunnen de hersenen niet bewegen en worden harde botsingen met de schedel voorkomen. Een andere voordelige eigenschap waarover de specht beschikt is dat zijn hersenen helemaal glad zijn. Menselijke hersenen zijn sterk gerimpeld en hebben daardoor, relatief gezien, een veel groter oppervlak dan dat van de specht. De specht heeft dan ook minder last van de schokken die het timmerwerk met zich meebrengt.

Verder zet de specht, kort voordat hij zijn roffel laat horen, een ‘airbag’ in. Een milliseconde voordat de specht het hoofd stoot, trekt hij zijn spieren samen waardoor de ergste klap door veerkrachtige beenderen wordt opgevangen. De schokgolven worden daardoor grotendeels langs de hersenen geleid.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Verhoeven, E., 2010, Gemaakt om te timmeren, Weet 4: 9.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!