Maïs dat genetisch is aangepast om bestand te zijn tegen bestrijdingsmiddelen, is giftig voor ratten. Onderzoekers veronderstelden dat dit niet direct kwam door de maïs zelf, maar door de bestrijdingsmiddelen die (dankzij de genetische aanpassing) konden worden gebruikt. Nieuw onderzoek toont echter aan dat er genetisch aangepast maïs ook andere risico’s met zich mee brengt. De resten ervan zijn namelijk maanden na de oogst nog te vinden in rivieren dicht bij de maïsvelden.
Gemodificeerd (transgeen) maïs is zodanig aangepast dat het zijn eigen insecticiden aanmaakt. Hierdoor wordt de plant minder kwetsbaar voor schadelijke insecten. In dit geval maakte de plant zelf delta-endotoxines aan. Dat type gif is afkomstig van de bacterie Bacillus thuringiensis.
Jennifer Tank van de universiteit van Notre Dame toonde aan dat reststoffen van de maïs nog maanden na de oogst te vinden zijn in de kanalen en rivieren rondom de maïsvelden. Hoewel er nog weinig bekend is over de directe gevolgen hiervan, verwachten onderzoekers dat dit negatieve effecten heeft op het natuurlijke ecosysteem.
Bron: University of Notre Dame. “Insecticides from Genetically Modified Corn Are Present in Adjacent Streams, New Study Reveals.” ScienceDaily 3 October 2010. 7 October 2010 http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100928111128.htm
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.