Canadese wetenschappers ontdekten dat bepaalde stoffen uit ahornsiroop de werking van antibiotica verbeteren.
Ahornsiroop is vooral in de Verenigde Staten en Canada een populaire smaakmaker voor pannenkoeken. Het wordt gewonnen uit de esdoornboom, waarvan het blad prominent staat afgebeeld op de Canadese vlag. Wetenschappers hebben ontdekt dat je de werking van antibiotica kunt verbeteren als je een bepaalde groep stofjes (fenolen) uit ahornsiroop haalt en die eraan toevoegt. Ze doen dat door de doorlaatbaarheid van antibiotica in de bacteriecellen te vergroten. De fenolen uit de ahornsiroop werken heel goed samen met antibiotica. Hierdoor heb je 90% minder antibiotica nodig om hetzelfde effect te bereiken als wanneer je met uitsluitend antibiotica werkt. Antibiotica kan schadelijk zijn voor gezonde cellen, dus als je er minder van kunt gebruiken zonder verlies van resultaat, is dat heel mooi. Een ander voordeel is dat het combineren met ahornsiroop ook het ontstaan van resistente superbacteriën voorkomt of vertraagt. Normaal gesproken vormen die zich doordat mensen te veel antibiotica gebruiken. En dat allemaal dankzij de toevoeging van een simpel natuurlijk product. Mooi toch, dat de Schepper zoveel goeds in de natuur heeft gelegd?
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Genezende siroop, Weet 45: 9.