Ontdek de catastrofale geschiedenis van Hongarije

by | nov 12, 2018 | Geologie, Onderwijs

De geologiereis van 2019 was een groot succes. Daarom organiseren wij in oktober 2020 een tweede reis naar dit mooie land. Zie hier voor meer informatie.

Van 29 april tot en met 3 mei 2019 organiseren Hongarije Holidays en Logos Instituut een geologiereis naar Hongarije. De trefwoorden voor deze reis zijn Bijbels, geologisch en educatief. Gaat u ook mee? Hieronder vindt u ons programma. Deze reis is ideaal voor predikanten, docenten en jongerenwerkers om kennis op te doen van het catastrofale karakter van de zondvloed en de turbulente periode daarna.

Dag 1 / Aankomst Iskola Ház

Na aankomst op het vliegveld rijden we per busje naar het heerlijk gelegen Iskola Ház. Dit oorspronkelijke schooltje zal als uitgangspunt dienen voor onze uitstapjes. U wordt ontvangen met een hapje en een drankje en u wordt in de gelegenheid gesteld de omgeving te verkennen. Na de gezamenlijke maaltijd zal Jan van Meerten vanuit Bijbels perspectief wat vertellen over de geologische achtergrond van Hongarije. Vervolgens schetst Lorens Knap de cultuur-historische achtergrond van dit land. Hij zal de dag ook eindigen met een avondsluiting.

Dag 2 / Bakony-Balaton Geopark

Het Bakony-Balaton Geopark bevindt zich ten noorden van het Balatonmeer en strekt zich uit over 3244 km2. Nadat wij het meer zijn overgestoken bezoeken wij het Levendula Ház waar het vulkanisme in Hongarije uitgebreid wordt toegelicht. Hierna bezoeken wij de Hegyestü vulkaan om dit met eigen ogen te zien. In Csopak zien we de overgang van Perm naar Trias. De uitdaging hier is deze overgang te verklaren vanuit Bijbels perspectief. Hierna gaan wij naar een midden Trias afzetting in het Felsőörs Basin, waar de overblijfselen te zien zijn van vulkanisch materiaal, gemixt met kalksteen, waarin ammonieten worden gevonden. Wanneer er tijd over is bezoeken we de zandgroeve van Várpalota. Hierna keren wij terug naar huis, maar niet voordat wij onderweg de maaltijd genoten hebben. De dag wordt weer besloten met een avondsluiting.

Dag 3 / Novohrad – Nógrád Geopark I

Vandaag bezoeken we het Novohrad – Nógrád Geopark. Dit geologische park bedekt een oppervlak van 1.587 vierkante kilometer, waarvan 1.251 vierkante kilometer in Hongarije en 336 vierkante kilometer in Slowakije. Het gebied strekt zich uit van de zuidelijke rand van de westelijke Karpaten tot de Noord-Hongaarse bergen. In dit park zullen wij het ‘prehistorische Pompeii’ bezoeken, ofwel het Ipolytarnoc Fossils Nature Conservation Area. De bijnaam voor deze plek is ontstaan doordat een vulkaanuitbarsting hier een subtropische jungle onder vulkanische as heeft bedekt. Na een korte reis door Slowakije komen we aan bij Hajnacka waar we vulkanisch materiaal uit het Mijoceen bestuderen. Hierna gaan we naar Sámsonháza waar we een locatie bezoeken met duidelijk onderscheiden aardlagen. Wij dineren op de terugweg in een restaurant. De avond wordt op gebruikelijke wijze afgesloten.

Dag 4 / Grotten van Aggtelek

De vierde dag keren we terug naar het noorden van Hongarije. Maar nu om de grotten van Aggtelek te bezoeken. Deze grotten strekken zich uit tot in Slowakije en zijn werkelijk zeer indrukwekkend, maar hoe past dit in een korte chronologie? Na de koele tocht door de ondergrondse gewelven warmen wij op bij de warmwaterbronnen bij Egerszalók. Het water uit deze warmwaterbronnen in de openlucht komt uit een waterhoudende laag onder het Matragebergte en heeft een temperatuur van 68 ℃. Na het diner ‘s avonds vat Jan van Meerten alles wat we gezien en geleerd hebben nog eens samen en besluit Lorens Knap de avond. Hierna is er gelegenheid voor gezellig napraten met een hapje en een drankje.

Dag 5 / Budapest – Natuurhistorisch museum

Al weer op de laatste dag van deze reis bezoeken wij het natuurhistorisch museum in Budapest. Hier is van alles te zien wat betreft de natuur van Hongarije vroeger en nu: allerlei sierstenen, nagemaakte koraalriffen, dinosauriërs, etc. Natuurlijk zal Jan van Meerten het hoe en waarom weer toelichten vanuit Bijbels perspectief. Hierna rijden we naar het vliegveld om de thuisreis te aanvaarden.

Bezoek voor meer (praktische) informatie en voor aanmelden de website Hongarije Holidays. Er geldt een korting van 100 euro als u voor 28 februari 2019 boekt.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!