Getuigenis van kleitabletten

by | dec 20, 2019 | Onderwijs, Recensie

Na zijn debuut met De Wereldwijde Vloed komt Tjarko Evenboer nu met een nieuw boek: De Stenen Getuigen. In tegenstelling tot zijn vorige werk is dit boek fictie. Maar het heeft wel een duidelijke basis in de realiteit.

De stenen getuigen.

Rechercheur Roderik Frederiks moet de moord op professor Van Ameide oplossen. Voor hij het weet raakt hij betrokken bij een groots complot. Van Ameide blijkt namelijk niet het enige slachtoffer te zijn dat onder mysterieuze omstandigheden om het leven is gekomen. Hij ontdekt dat een serie kleitabletten de moorden verbindt. Samen met Valérie, de dochter van de vermoorde prof, gaat hij op onderzoek uit naar de zogenaamde Haontabletten, die de Bijbelse geschiedenis zouden bevestigen. Dat is informatie die volgens sommige personen maar beter verborgen kan blijven. En die personen gaan over lijken…

De Stenen Getuigen is een spannende en meeslepende thriller, een echte pageturner. Je kunt het boek nog het beste zien als (zoals Evenboer het zelf zegt) faction, een combinatie tussen feit en fictie. Het overkoepelende verhaal is fictie, maar de feitelijke informatie uit Evenboers eerste boek ligt aan de basis van het verhaal. Zo komen de hoofdpersonen er bijvoorbeeld achter dat de mensen voor de vloed konden schrijven, en dat Genesis waarschijnlijk is samengevoegd uit verschillende kleitabletten. Ook de afstamming van de volkeren na de zondvloed komt in beeld. Naast een zoektocht naar verloren kleitabletten maken de hoofdpersonen een andere zoektocht door: naar God. Atheïst Frederiks stelt zijn vertrouwen op de ratio en de filosofie, maar komt er steeds meer achter dat zijn positie onhoudbaar is in het licht van de archeologische ontdekkingen waar hij bij betrokken is geraakt. En voor ‘ietsist’ Valérie wordt het steeds duidelijker Wie dat ‘iets’ dan is.

Evenboer weet in De Stenen Getuigen op een mooie manier de Bijbelse geschiedenis te vervlechten met het leven van de 21-ste eeuw, terwijl hij daarnaast ook nog helder, praktisch en eenvoudig het evangelie uitlegt. Dat maakt dit boek een echte aanrader: zowel om zelf te lezen als om cadeau te doen aan een niet-gelovige vriend.

Dit boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Getuigenis van kleitabletten, Weet 39: 13.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!