Gevalletje turbo-evolutie

by | jun 22, 2020 | Biologie, Evolutie, Onderwijs

In Duitsland is Europa’s eerste grotvis ontdekt. Hij zou nog maar recent zijn ontstaan. Een typisch gevalletje turbo-evolutie.

Amateurduiker Joachim Kreiselmaier ontdekte in 2015 een visje in een Zuid-Duitse grot. Hij nam wat foto’s en stuurde die naar de universiteit van Konstanz. Biologen van die universiteit stelden een onderzoek in, en kwamen tot de ontdekking dat Kreiselmaier de eerste grotvis van Europa had ontdekt. Het gaat om een bermpje (Barbatula barbatula). Dat is een oppervlaktevis die je ook in Nederland kunt vinden. Maar deze vis, die in de moeilijk bereikbare grotten leeft, ziet er anders uit dan andere bermpjes. Hij heeft minder kleur, kleinere ogen, grotere neusgaten en langere ‘snorharen’. Dat is opmerkelijk, want volgens evolutionisten waren de grotten waarin hij is gevonden 20.000 jaar geleden nog niet bereikbaar voor vissen. Dat betekent dat deze grotvis in een evolutionaire oogwenk moet zijn ontstaan.

De veranderingen tussen het gewone bermpje en de grotvariant zijn waarschijnlijk het gevolg van het aan- en uitzetten van genetische schakelaars of het verlies van informatie. Dat is geen opwaartse evolutie (want er is geen nieuwe informatie bij gekomen) maar gewoon variatie binnen het geschapen basistype, waarbij gebruik is gemaakt van informatie die al in de genen was opgeslagen. Voor het scheppingsmodel is de vondst van deze grotvis geen probleem. Soorten kunnen nu eenmaal snel ontstaan; aangetoond is dat dit soms al binnen één generatie kan gebeuren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Gevalletje turbo-evolutie, Weet 45: 11.