Giraffe: Een uniek ontwerp

by | sep 22, 2023 | Bijbelvast, Biologie, Evolutie, Jongeren, Logos Basics, Tieners

Giraffe: Een uniek ontwerp

De giraffe heeft allerlei unieke eigenschappen die nodig zijn om te overleven als giraffe. Het ontwerp is precies goed! Deze eigenschappen zijn onherleidbaar complex. Dat betekent kort gezegd dat het systeem alleen werkt en overleeft als al deze onderdelen tegelijkertijd aanwezig zijn en functioneren. De bijzondere eigenschappen van een giraffe kunnen dus niet stapje voor stapje (door evolutie) zijn ontstaan, maar zijn in één moment geschapen. De giraffe: 6x een uniek ontwerp. 

giraffe uniek ontwerp

Een super groot en sterk hart

Het weegt wel 12 kilo en heeft een inhoud van 60 liter. Dat is nodig om genoeg bloeddruk te creëren om bloed door zijn lange nek naar zijn hersenen te krijgen.

Kleppen in de nekaders

De giraffe heeft kleppen in de nekaders die ervoor zorgen dat het bloed niet te snel naar beneden stroomt als de giraffe (plotseling) bukt. Zonder deze kleppen zou het bloed met een grote snelheid en druk naar zijn hersenen gaan en daar bloedingen veroorzaken. 

Bloedregulatie

De giraffe heeft een speciaal sponsachtig weefsel (‘wonder net’) tussen de nekaders en hersenen die de hoeveelheid toevoer van bloed reguleert. Zodat een giraffe (snel) kan bukken en (snel) weer overeind kan staan en wegrennen. 

Zeven nekwervels

De giraffe heeft zeven nekwervels, net zoals bij andere zoogdieren (en de mens). Het feit dat de giraffe dezelfde structuren heeft als andere zoogdieren hoeft niet te wijzen op gemeenschappelijke afstamming (evolutie) maar is ook goed te verklaren door een gemeenschappelijke Ontwerper!

Extra dikke huid

De giraffe heeft extra dikke huid in de benen, en bloedvaten die extra diep zitten. Zodat de giraffe niet zou doodbloeden door de extreem hoge bloeddruk bij de eerste de beste wond.

Bevalt staande

Een giraffe bevalt staand, zodat ze minder kwetsbaar is tegen roofdieren. De baby wordt ook geboren met de benen naar voren. Dit beschermt de lange nek tijdens de ‘geboorteval’. 

Het ontwerp van de giraffe is precies goed

 

Bijbelvast magazine
Bijbelvast magazineDit artikel is afkomstig uit ons magazine Bijbelvast (september 2022, nummer 7).
Wilt u meer weten over Bijbelvast of u aanmelden voor een gratis abonnement? Ga dan naar www.logos.nl/bijbelvast. Op deze webpagina kunt u ook de laatste uitgaven bestellen of digitaal lezen.

 

Verdieping over een uniek ontwerp van de giraffe

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!