Er is een amfibie ontdekt die oplicht onder een uvlamp. Maak kennis met ’s werelds eerst ontdekte Glow in the Dark-kikker!
Een internationaal team van Zuid-Amerikaanse wetenschappers ging op zoek naar de boomkikker Hypsiboas punctatus. Ze wisten dat deze het pigment biliverdine in hoge concentraties bij zich draagt, wat rood oplicht onder een uv-lamp. Maar toen ze hun blacklights op de kikker richtten, weerkaatste die een fel, groenblauw licht. Dat komt door fluorescentie: sommige moleculen vangen licht van een bepaalde golflengte op en zenden het op een hele andere golflengte weer uit. De moleculen hyloïne-L1, hyloïne-L2 en hyloïne-G1, die in het lymfestelsel van de kikker aanwezig zijn, zetten uv-licht om in een groenblauw schijnsel. Dankzij de doorschijnende kikkerhuid is dat schijnsel goed te zien. Wat de functie ervan is weet men nog niet.
Het is al langer bekend dat sommige dieren een fluorescerende huid hebben. Zeedieren bijvoorbeeld, maar ook bepaalde papegaaien en schorpioenen lichten op onder uv-licht.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, ‘Glow in the dark’-kikker, Weet 45: 8.