Gods grootheid zien in een herbarium (kids)

by | okt 14, 2022 | Bijbelvast, Kids, Onderwijs

Deze kinderopdracht herbarium voor kids behoort bij Bijbelvast 7 – september 2022.

Gods grootheid zien in ….. een herbarium

plantenpersherbarium schilderij

In de Nederlandse geloofsbelijdenis staat dat we God op twee manieren kunnen leren kennen. In de eerste plaats natuurlijk door te lezen in Zijn Woord, de Bijbel. Maar daarnaast kun je Gods grootheid ook zien in de natuur.

Kijk bijvoorbeeld eens naar jezelf. Er is niemand zoals jij. Zelfs al ben je de helft van een eeneiige tweeling en lijken jullie op elkaar als twee druppels water, dan nog hebben jullie bijvoorbeeld niet dezelfde vingerafdrukken. In de hele wereldgeschiedenis is er niemand geweest zoals jij en die zal er ook niet meer komen. Je bent uniek! Dat geld voor mensen, maar ook voor dieren en planten. Kijk bijvoorbeeld eens naar een eikenboom. Je herkent het blad onmiddellijk en toch zijn er geen twee blaadjes precies gelijk. Die zijn er nooit geweest, en die zullen er ook nooit komen. Ieder eikenblad is ook uniek. Zelfs ieder grassprietje. Om dat nog duidelijker te ontdekken zou je een herbarium kunnen maken. Een leuk klusje waar je wel een tijdje zoet mee bent. En waar je fantastische resultaten mee kun bereiken.

Maaaaaar zul je zeggen: ‘Wat is een herbarium?’

Heel simpel gezegd, een herbarium is een plakboek vol met gedroogde planten.

1. Planten plukken

Precies, daar heb je dus eerst een aantal planten voor nodig. Geen potplanten zoals je bij een tuincentrum haalt, maar planten die je gratis in de natuur kunt plukken. Of blaadjes die je van een boom af haalt, grassoorten, veldbloemen enzovoorts. Kijk uit dat je geen beschermde planten plukt, maar als je gewoon in de berm gaat zoeken, vind je genoeg moois.

2. Planten drogen

Die planten moet je vervolgens drogen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt naar een kringloopwinkel gaan en op zoek gaan naar een groot dik boek. Liefst met niet te glad papier. Er komen wel vlekken in dat boek, dus ga op zoek naar een afdankertje dat je voor een paar centen mee kunt krijgen. Als je bij de kringloopwinkel vertelt wat je er mee van plan bent hebben ze misschien nog wel wat voor je liggen. Thuis leg je de planten netjes neer in het boek. Dan doe je het boek dicht en legt er een flink gewicht op. Tja, en nu moet je best wel een tijd geduld hebben want het duurt wel een poos voor de planten gedroogd zijn.

Plantenpers

herbarium kidsplantenpers

Een andere manier om de planten te drogen is het maken van een plantenpers. Je neemt twee even grote houten platen. Vier flinke bouten met vier vleugelmoeren. Daartussen komen vellen karton. Die kun je knippen uit een kartonnen doos die je bij elke supermarkt kunt halen. Tussen de vellen karton doe je je planten en met de vleugelmoeren draai je alles stevig aan. Als je de foto bekijkt snap je wel hoe het werkt. Misschien kun je het zelf maken, en anders heb je vast wel een handig familielid. En ze zijn ook gewoon te koop.

Ook met een plantenpers moet je geduld hebben, maar intussen kun je op zoek gaan naar een mooi schrift om ze in te plakken.

3. Planten plakken in je herbarium

herbarium kidsAls je planten droog zijn kun je aan het werk. Je plakt de planten in je schrift. Dat kan met hobbylijm, maar ook met plakband. Je kunt een plantengids raadplegen en opzoeken hoe de plant heet. Dan kun je in mooie letters de naam er bij schrijven. Maar je kunt de planten ook schikken tot kleine schilderijtjes. Wie weet maak jij zulke mooie schilderijtjes dat je ze in een lijstje kunt doen en verkopen kunt voor een goed doel.

 

juweliersloep

Op deze manier kun je mooi zien dat er inderdaad geen twee planten gelijk zijn. Een leuke manier om alle kleine details te zien is het gebruik van een juweliersloep. Een juwelier gebruikt die om merken op goud en zilver te bekijken. Zo’n loep vergroot wel 30 of 40 keer. Er zijn ook loepjes met een lampje er in. Je zult verbaasd staan wat je daar door zien kunt.

Je zult je verwonderen over hoe kunstig God alles gemaakt heeft.

Meer artikelen/opdrachten voor kids bekijken?

www.logos.nl/kids
Of neem een abonnement op ons gratis magazine Bijbelvast, deze bevat kinder- en/of tienerpagina’s.

Tags: Herbarium kids. Herbarium kids. 

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!