Goed toegerust in de branding van de tijd

by | okt 31, 2018 | Nieuwsbrief, Onderwijs

“Bedankt dat jullie je inderdaad inzetten om jongeren toe te rusten. Ik ben 20 en heb hier de afgelopen jaren mooie dingen uit gehaald. Succes en veel zegen!” Dit liet een jongeman ons weten na een artikel gelezen te hebben over geloof en wetenschap. “Bedankt voor het organiseren van deze dag, ik heb weer veel geleerd”, zo koppelde een andere jonge student ons terug. Twee leerlingen van een school voor Voortgezet Onderwijs wilden assistentie bij het maken van hun profielwerkstuk met als thema schepping of evolutie. Het is hartverwarmend om te zien en te horen dat veel jongeren met dit thema bezig zijn en op zoek zijn naar antwoorden.

In Nederland is de (theïstisch) evolutionistische evangelisatiedrang groot. Dit blijkt ook wel uit het Nationale Religiedebat van gisterenavond (30 oktober). Daar werd een gezamenlijke verklaring (of geloofsbelijdenis) gepresenteerd. Deze geloofsbelijdenis werd ondertekend door 51 wetenschappers en onderwijzers. In de verklaring vinden we bijvoorbeeld de volgende zin: ‘religieuze claims moeten niet boven gevestigde wetenschappelijke conclusies worden geplaatst’. Genesis is volgens een van de opstellers een zingevende of morele tekst en daar kun je volgens hem geen verklaring voor de schepping aan ontlenen. Hier wordt een wetenschappelijke claim geplaatst boven een religieuze conclusie. Genesis is met deze uitspraak niet historisch betrouwbaar. Onze medewerker reageerde op deze verklaring: ‘Here we go again! Naturalistische natuurfilosofie gelijkwaardig aan christelijk geloof, met ieder zijn eigen waarheid. Evolutieverklaring nieuw dieptepunt in debat over geloof en wetenschap.’ Lees hier een interview over deze verklaring, de volledige verklaring is hier te vinden.

Congres te Antwerpen

Op 2 februari 2019 organiseren wij een congres te Antwerpen. Een vijftal sprekers gaan in op de verhouding tussen geloof en wetenschap. Prof. dr. Gie Vleugels spreekt over de nieuwtestamentische verwijzingen naar Genesis. Dr. Arie Dirkzwager over de buitenbijbelse aanwijzingen voor het bestaan van de koninkrijken van David en Salomo. Na de pauze spreekt Jan Rein de Wit over geologie en de zondvloed. Drs. Hans Hoogerduijn neemt ons in gedachten mee naar de Ardennen en kijkt hoe dit verklaard kan worden binnen een kort chronologie. De laatste spreker is Michael Dekee. Hij spreekt over de tekortkomingen van de evolutietheorie. Komt u ook luisteren? Aanmelden kan via deze link. Bij de toegangsprijs zit een eenvoudige lunch inbegrepen.

Paul Garner

Geoloog Paul Garner (M.Sc.) is van 22 tot en met 24 november in Nederland. Hij spreekt op diverse plaatsen in Nederland. Op donderdag en vrijdag bezoekt hij overdag ook nog twee scholen voor Voortgezet Onderwijs. Bekijk hieronder het (publieke) programma:

22 november 2018: Hoe oud is de aarde? En wat maakt dat uit? Een spreekbeurt in Bilzen. Vertaling is aanwezig. Aanmelden kan via deze link.
23 november 2018: How old is the earth? And why does it matter? Een Engelstalige spreekbeurt in De Bilt. Aanmelden kan via deze link.
24 november 2018: Een besloten bijeenkomst over Geologie en zondvloedgrenzen. Wanneer u het creationistische gedachtengoed een warm hart toedraagt dan bent u van harte welkom. Aanmelden daarvoor kan via info@logos.nl.
24 november 2018: Hoe oud is de aarde? En wat maakt het uit? Een spreekbeurt in Koog aan de Zaan. Vertaling is aanwezig. Aanmelden kan via deze link.

Hongarije

Van 29 april tot en met 3 mei vliegt Logos Instituut naar Hongarije om daar te kijken naar de geologie van dat land. De reis staat onder leiding van Jan van Meerten (van Logos Instituut) en Lorens Knap (van Hongarije Holidays). De kosten zijn tot 28 februari 2019 slechts 499 euro. Dit bedrag is inclusief vliegticket vanaf Eindhoven Airport, vervoer, onderdak en voedsel. Na 28 februari vragen wij in verband met de stijgende vliegprijs 599 euro. Aanmelden kan via deze link. We bezoeken en beklimmen (via een wandelpad) onder andere de 300 meter hoge uitgedoofde basaltvulkaan van Hegyestü (zie hierboven) en het ‘prehistorische zoogdierenPompeii’ van Ipolytarnoc. Maar dat zijn slechts twee paradepaardjes van de excursie…