Google-censuur

by | apr 9, 2020 | Onderwijs

Google heeft een groot aandeel in wat er online gebeurt. Deze naam is synoniem geworden voor het zoeken op internet: ‘even googelen’. Maar wat nu als dat ‘googelen’ niet alle resultaten laat zien, omdat de zoekmachine zo is ingesteld?

Net als elk bedrijf heeft ook Google z’n eigen idealen. Door die bril bekeken zijn niet alle websites even waardevol. Websites waarop de holocaust wordt ontkend, bijvoorbeeld. Daarom heeft Google de algoritmes van de zoekmachine aangepast, zodat websites die de holocaust ontkennen minder waarschijnlijk bovenaan komen te staan in de zoekresultaten. Op zich is dat een mooi streven, maar er zit een schaduwkant aan. Google wil op deze manier ‘de meer gezaghebbende pagina’s naar boven halen en pagina’s van mindere kwaliteit verlagen’. Maar wie bepaalt welke pagina’s gezaghebbend zijn, en welke van lage kwaliteit? Precies… Google! Terecht maken creationisten zich zorgen dat hun websites als ‘van lage kwaliteit’ zullen worden bestempeld. Voor velen staan ontkenners van de evolutietheorie op gelijke voet met ontkenners van de holocaust. Misschien wordt het tijd dat christenen een zoekmachine bouwen die heel andere keuzes maakt?

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Google-censuur, Weet 47: 7.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!