Gratis film laat geschiedenis zien van de ID beweging

by | dec 7, 2017 | Biologie, Onderwijs

Revolutionary is een fantastische documentaire over wat een rustige professor heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de Darwinistische evolutionisten het heel, heel moeilijk met hem kregen.

Michael Behe is geen creationist – hij lijkt in een oude aarde te geloven en denkt dat het goed mogelijk is dat een bepaalde evolutie heeft plaatsgevonden. Dus waarom zouden Darwinisten door hem zo uit hun evenwicht raken? Omdat Behe niet gelooft dat de wereld toevallig tot stand kwam. Toen hij bezig was met het bestuderen van de menselijke cel, realiseerde hij zich dat de microscopische machines erin zo ingewikkeld en complex zijn dat het niet voor te stellen is dat zij ontstaan zouden zijn alleen maar door toevallige mutatie en natuurlijke selectie.

Revolutionary

De buitenboordmotor en “onherleidbare complexiteit” van de cel

Hoewel Behe de centrale figuur in deze documentaire is, is de werkelijke “ster” van de show één van die “micromachines” die hem zo fascineren: de bacteriële flagellum motor. In de documentaire wordt uitgelegd waarom:

Misschien is het verbazingwekkendste propulsie-systeem van onze hele planeet één die in bacteriën voorkomt. Het heet het flagellum, een miniatuur propeller, aangedreven door een motor met veel verschillende mechanische onderdelen, alle gemaakt van proteïnen. De motor van het flagellum lijkt op een door de mens ontworpen draaiende machine. Hij heeft een universele verbinding, bushings, een turbinehuis en een rotor. Hij heeft een aandrijfas en zelfs zijn eigen koppeling en remsysteem. In sommige bacteriën zijn de omwentelingen op 100.000 per minuut geklokt. De motor kan zowel vooruit als achteruit en kan in een oogwenk omschakelen. Sommige wetenschappers suggereren dat de werking ervan bijna 100% energie-efficiënt is. Dit alles vindt plaats op een microscopische schaal die moeilijk voor te stellen is. De diameter van de flagellummotor is niet meer dan een 5 miljoenste deel van een centimeter.

In zijn boek, Darwin’s Black Box1, stelt Behe dat Darwinistische evolutie geen rekening kon houden met dit soort micromachines, omdat Darwin stelde dat alle complexe levensvormen door een stap voor stap proces vanuit simpeler levensvormen moesten zijn ontstaan. Behe kon zich niet voorstellen hoe deze micro-machines zich in etappes konden hebben ontwikkeld. Zij waren, zoals hij het formuleerde, “onherleidbaar complex” – neem er één onderdeel uit en zij functioneren niet maar gewoon minder efficiënt, maar in plaats daarvan houden ze helemaal op te werken. De flagellummotor is verbazingwekkend en toch is het maar één van de vele “moleculaire machines” die wetenschappers de laatste decennia ontdekt hebben. Ze werken allemaal met een enkele cel. Sommige van de andere hebben “energie producerende turbines, informatie kopiërende machines en zelfs robotachtige, wandelende motoren”. De documentaire laat zien dat sinds Behe voor het eerst het probleem van “onherleidbare complexiteit” onderzocht, velen geprobeerd hebben het op te pakken, maar zonder echt succes.

Waarschuwingen

Van de ID beweging wordt soms een karikatuur gemaakt, het zou een dekmantel voor creationisme zijn. Maar deze beweging bestaat uit diverse groepen wetenschappers. Er zijn christenen, aanhangers van andere godsdiensten en ook atheïsten. En terwijl het lijkt alsof de meesten in een oude aarde geloven, zijn er ook creationisten die in een schepping van 6 dagen geloven. Wat de ID beweging verenigt is het gedeelde geloof dat het bewijs laat zien dat er een intelligentie – een intelligente Ontwerper – achter de schepping van het universum moet zijn geweest. Maar omdat zij proberen te vermijden als een religieuze beweging getypeerd te worden, willen zij niet de naam “intelligente Ontwerper” gebruiken. Dit is het zwakste punt van de ID beweging. Met deze weigering geven zij God niet de eer die Hem toekomt! Aangezien de inzichten van de “goede jongens” in deze film sterk verschillen over de ouderdom van de aarde, over Wie die heeft gemaakt en in welke mate Hij van evolutie gebruik heeft gemaakt, is dit geen film voor mensen met weinig onderscheidingsvermogen.

Conclusie

Na dit gezegd te hebben, menen we toch dat het een belangrijke en goed gemaakte documentaire is. Revolutionary laat zien hoe Behe één van de vaders van het Intelligent Design (ID) is geworden en we krijgen ook een overzicht van de ID beweging zelf. Dat is de beste reden om deze film te bekijken – om zo een goede introductie te krijgen op een beweging die op wetenschappelijke gronden vragen stelt bij losgeslagen Darwinistische evolutie. In precies één uur volgt de film het spoor van de impact die Behe op het Darwinistische debat heeft gehad sinds zijn cruciale boek, Darwin’s Black Box, twee decennia geleden werd gepubliceerd. De film geeft veel informatie en is zeker de moeite waard om meerdere malen bekeken te worden.

Hoewel Revolutionary belangrijk is en een paar prachtige computeranimaties heeft van de inwendige werkingen van de cel, is deze documentaire niet voor iedereen geschikt. Omdat de centrale figuur een welgemanierde persoon is, is het niet direct pakkend voor kinderen of andere toevallige kijkers. Maar voor ieder die belang stelt in de wetenschap en het debat over onze oorsprong, is het een absolute ‘must’ om te bekijken! En – bonus – de film is nu gratis online beschikbaar om bekeken te worden en als u verder wilt onderzoeken, hun website – http://revolutionarybehe.com – bevat een overvloed aan informatie.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website Creation Without Compromise. Het originele artikel is hier te vinden.

De film Revolutionary is hieronder (in de Engelse taal) te bekijken:

Voetnoten

  1. De titel van Behe’s boek, Darwin’s Black Box, is een verwijzing naar hoe Darwin zijn theorie presenteerde. Darwin wist niet hoe ongelooflijk complex de innerlijke werkingen van de cel waren – zij waren slechts een “black box” voor hem. Zou Darwin ooit zijn theorie naar voren hebben gebracht als hij er ook maar het flauwste vermoeden had gehad hoe complex zelfs het eenvoudigste leven in werkelijkheid is?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!