Grote planeet heeft 3 zonnen

by | jul 13, 2019 | Astronomie & Kosmologie

Astronomen hebben een grote planeet ontdekt. Deze planeet heeft maar liefst drie zonnen, wat hem wel heel bijzonder maakt!

Wetenschappers van de universiteit van Arizona (VS) hebben een speciale planeet ontdekt die ze de naam HD 131399Ab hebben toegekend. Deze reus is vier keer zo groot als Jupiter, de grootste planeet uit ons zonnestelsel. HD 131399Ab bevindt zich in een bijzondere situatie. Hij draait namelijk om een ster, HD 131399A, net zoals de aarde om de zon draait. Maar die ster is niet de enige in dat stelsel: er zijn er nog twee (HD 131399B en C). Door deze drie sterren is er een heel vreemd en onregelmatig verloop van dagen en seizoenen op de pas ontdekte planeet: soms zijn er wel drie zonsopkomsten op een dag! Volgens de onderzoekers is HD 131399Ab een jonge planeet. Hij zou maximaal 16 miljoen jaar oud zijn. Dat is volgens de evolutionistische tijdrekening niet oud. Ter vergelijking: de aarde zou 4,5 miljard jaar oud zijn. Men weet dat een planeet als deze niet lang kan bestaan. De zwaartekracht van de drie sterren zorgt er namelijk voor dat de baan niet netjes cirkelvormig of elliptisch is, maar dat deze een heel grillig verloop heeft. Een van de astronomen zei daarover: „Onze computersimulaties tonen aan dat [de baan van HD 131399Ab] stabiel kan zijn, maar als je maar een klein beetje de situatie verandert kan de baan al heel snel instabiel worden.” De planeet kan dan uit zijn zonnestelsel geslingerd worden of zelfs met een van de sterren botsen.

Met andere woorden: deze planeet kan niet heel oud zijn. Planeten als HD 131399Ab zijn een probleem voor een naturalistische interpretatie van het heelal. Wel getuigen ze van de creativiteit van de Schepper.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2016, Grote planeet heeft 3 zonnen, Weet 41: 8.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!