Grote ‘zeepissebedden’ complexer dan gedacht – Verrassing! Trilobieten blijken vanaf begin af al een ‘maag’ te hebben gehad

by | feb 17, 2020 | Onderwijs, Paleontologie

Trilobieten behoren tot de meest voorkomende gefossiliseerde dieren op aarde. Toch is er maar weinig bekend over wat ze aten. Onderzoek wijst uit dat ook bij ‘vroege’ trilobieten een complex spijsverteringsstelsel aanwezig was. Wat wil dat zeggen?

Trilobieten – die je kunt omschrijven als grote, uitgestorven ‘zeepissebedden’ – zijn volgens de evolutietheorie een van de eerste dieren die ontstonden. Toch zitten ze niet eenvoudig in elkaar (zoals lang gedacht werd) maar ongelooflijk complex. Dat blijkt onder andere uit wat ze aten.

Bij de fossielen die onlangs in China zijn gevonden, kun je de maaginhoud bestuderen. Die fossielen zijn gedateerd op 514 miljoen jaar oud (een evolutionaire oogwenk na het ontstaan van meercellig leven). Deze trilobieten hadden een zogenaamde ‘krop’, een soort maag. Tot nu toe werd gedacht dat de krop pas veel later ontstond, en dat ‘vroege’ trilobieten, die geen krop hadden en dus als eerste zouden zijn geëvolueerd, als stofzuigers de zeebodem afstruinden naar organisch afval. De beestjes met een krop konden weleens actieve jagers zijn geweest die met hun vele pootjes zeewormen vastgrepen en opslokten, zo concluderen de onderzoekers.

Wat de trilobieten ook aten, duidelijk is in elk geval dat de complexiteit reeds vanaf het begin een feit was.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Grote ‘zeepissebedden’ complexer dan gedacht. Verrassing! Trilobieten blijken vanaf begin af al een ‘maag’ te hebben gehad, Weet 48: 9.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!