Grotere spinnen in een stad

by | jan 7, 2017 | 06. Biologie, Onderwijs

Woon je in de stad? Dan is er een kans dat de spinnen in en om je huis groter zijn dan hun soortgenoten in de vrije natuur. Hoe kan dat?

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat spinnen van de soort Nephila plumipes, de gouden wielwebspin, groter groeien in steden. Dat komt volgens biologen doordat het in de stad warmer is, en er vanwege al het licht ook ’s nachts voldoende voedsel voor spinnen te vinden is.

Voor dit onderzoek werd gekeken naar de afmetingen van spinnen, de hoeveelheid vet en de grootte van de eierstokken. Stadsspinnen bleken niet alleen groter te zijn, maar ook vruchtbaarder. De spinnen kunnen zich goed aanpassen aan het leven in de stad (net zoals duiven dat doen). En dat is goed, want spinnen eten insecten die schadelijk kunnen zijn. Als er in de stad geen spinnen waren, zou dat tot een insectenplaag kunnen leiden.
Hoewel dit onderzoek is gedaan naar de gouden wielwebspin moet je niet vreemd opkijken als dit ook voor andere spinnensoorten geldt.

Bronnen: https://theconversation.com/city-spiders-are-getting-bigger-but-thats-a-good-thing-30605 en http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0105480.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!