Hap! De enorme bijtkracht van T. rex

by | jun 2, 2017 | Dinosauriërs

De Tyrannosaurus rex is ongetwijfeld de bekendste dino die op aarde rondliep. Wist je dat hij de krachtigste beet had van alle dieren? Onderzoekers denken nu te weten hoe krachtig dit roofdier zijn kaken op elkaar kon slaan.1

Een levende T. rex zul je niet meer tegenkomen. Daardoor kunnen er dus ook geen tests worden uitgevoerd die wel bij nog levende dieren worden gedaan, zoals bijttests. Toch kunnen wetenschappers met behulp van computermodellen een inschatting maken van hoe krachtig de beet van een T. rex was: ze schatten ruim 35.000 newton. Dat betekent dat de kaken van een Tyrannosaurus twee keer zo sterk zijn als die van de grootste levende krokodil.

De onderzoekers hadden al eerder tests gedaan met de bijtkracht van krokodillen. Daar hadden ze computermodellen van gemaakt. Die dienden als basis voor het computermodel waarin ze de spieren van T. rex digitaal namaakten. Omdat dinosauriërs tot de reptielen worden gerekend is dit geen vreemde vergelijking. Maar voor het bouwen van het computermodel werd ook gekeken naar vogels. Dat zijn, volgens de evolutietheorie, de nauwste, levende verwanten van de Tyrannosaurus. Er valt heel wat af te dingen op die dino-naar-vogel-evolutie, dus het is wel de vraag of de toevoeging van vogels aan het computermodel betrouwbare resultaten geeft.2

Aangenomen dat het computermodel een beetje klopt, dan kun je op basis van alleen de bijtkracht nog niets zeggen. De bepalende factor is de druk. Dat is de kracht per vierkante centimeter. En met de messcherpe tanden van een T. rex is die druk enorm: bijna 300.000 newton per vierkante centimeter. Dat is genoeg om botten te verpulveren.

Dit blijkt ook uit gevonden fossielen. Er worden niet alleen dinobotten met tandafdrukken van T. rex gevonden, maar zelfs botten die gedeeltelijk zijn opgegeten. Daarmee lijkt het erop dat T. rex een dieet deelt met bepaalde zoogdieren, zoals hyena’s. Die eten namelijk ook botten op om het voedzame beenmerg te kunnen verteren. Het grote verschil tussen T. rex en moderne bottenbijters is het gebit. Bij hyena’s sluiten de tanden goed aan. De tanden van T. rex hebben, net als die van krokodillen, openingen ertussen. Dat maakte het eten van botten er niet gemakkelijker op, volgens de onderzoekers.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet-Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://news.fsu.edu/news/science-technology/2017/05/17/secrets-behind-t-rexs-bone-crushing-bites-researchers-find-t-rex-crush-8000-pounds/.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=8ewH-HdHFDk.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!