Hardnekkige leugens

by | dec 7, 2020 | Evolutie, Onderwijs

In 2005 heeft Peter Scheele, auteur van het boek Degeneratie, een persbericht gestuurd naar de media. Hierin vroeg hij of er meer bekendheid kon worden gegeven aan leugens die in lesboeken stonden. Maar het heeft toen weinig geholpen.

NA 95 JAAR TEKENINGEN UIT BIOLOGIEBOEK!
Naar aanleiding van de huis-aan-huis verspreide folder Schepping of evolutie, wat geloof jij?, heeft Kennislink.nl (website van het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie) in februari 2009 een brochure uitgegeven waarin wordt bevestigd dat Haeckels tekeningen niet kloppen. In deze folder staat letterlijk: ‘Haeckel tekende de embryo’s van vijf dieren en een mens naast elkaar om dit proces duidelijk te maken. Nu weten we dat dit idee niet klopt.’ Ook uitgeverij Malmberg (uitgever van het biologieboek Biologie voor jou) heeft aangegeven dat de tekeningen van Haeckel in de zesde druk zijn verwijderd. Vanaf mei 2010 werden de eerste boeken geleverd zonder deze afbeeldingen, bevestigt Malmberg.

De leugens waarop Peter Scheele in zijn persbericht doelde, zijn de vervalste tekeningen van de Duitse bioloog Ernst Haeckel (1834-1919). De tekeningen moesten de ‘wetenschappelijke bewijsvoering’ leveren van de gedachte dat er een evolutie is geweest van eencellige naar vis, reptiel en uiteindelijk naar mens. Haeckel meende dat de embryonale ontwikkeling een afspiegeling was van de evolutionaire ontwikkeling. Hij beweerde dat er een soort vroeg embryonaal stadium was overgebleven dat gelijk was in alle gewervelden. Haeckel heeft tekeningen van dit vroege stadium gemaakt, maar later is bewezen dat hij ze heeft vervalst. In 1915 is hier al een boek over verschenen. En in 1997 is er een publicatie geweest van Michael K. Richardson met foto’s waarop te zien is hoe dit eerste stadium er werkelijk uitziet. Verre van Haeckels tekeningen! Behalve de pers benaderde Peter Scheele ook alle politieke partijen. Er kwam nauwelijks een reactie. Met als gevolg? De afbeeldingen bleven gewoon gehandhaafd.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Verhoeven, E., 2010, Hardnekkige leugens, Weet 2: 49.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!