Naar aanleiding van een dino-gezinsmoment op Bijbelsopvoeden.nl kregen we bij Logos de volgende vraag binnen: “Mijn dochter van 6 vindt alles met eenhoorns helemaal leuk. Ik vind dit lastig, vooral ook omdat het veel met regenboogkleuren is. Hoe moet je eenhoorns zien vanuit Bijbels perspectief? Heeft God ook eenhoorns geschapen?”

Heeft God eenhoorns geschapen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, eenhoorns zijn niet door God geschapen, omdat ze simpelweg niet echt bestaan. Het is niet verwonderlijk dat zesjarige meisjes helemaal verzot zijn op deze fantasiedieren. Ze zien eruit als paarden, vaak stralend wit of in typische meidenkleuren als roze en paars, maar je komt ze (soms letterlijk) in alle kleuren van de regenboog tegen. Het grote verschil met gewone paarden is de gedraaide hoorn midden op het voorhoofd, waar de dieren hun naam aan danken. Ook de Engelse naam ‘unicorn’, kom je hier in Nederland veelvuldig tegen. Die is afgeleid van het Latijnse uni = enkel en cornu = hoorn.

Eerste omschrijving eenhoorns

Melding en afbeeldingen van eenhoorns kom je voor het eerst tegen in het oude Mesopotamië, India en China. De eerste omschrijving van een eenhoorn komt uit ongeveer 400 v.Chr. en is van de Griekse historicus Ctesias van Cnidus. Zijn omschrijving komt niet uit een mythologisch werk, maar uit een natuurhistorisch geschrift, alsof het echt bestaande dieren waren. Zo verscheen de eenhoorn tot en met de middeleeuwen in allerlei ‘beestenboeken’.

Historiae animalium eenhoorn

Conrad Gesner, Public domain, via Wikimedia Commons.

Eenhoorns in de Bijbel?

Ook de Bijbel maakt melding van eenhoorns. Het Hebreeuwse woord dat daarvoor wordt gebruikt is re’eem (רְאֵם). Dit woord is afgeleid van de stam ra’am, wat ‘opheffen’ of ‘oprijzen’ betekent. Volgens sommige vertalers moet je re’eem zien als een sterk dier met ‘oprijzende hoorns’ zoals een wilde os of oeros. Anderen zeggen dat de vertaling ‘eenhoorn’ wel correct is, maar dat je daarbij niet moet denken aan een gehoornd paard. De eenhoorn zou een neushoornachtige zijn. Vooral de uitgestorven wolharige neushoorn Elasmotherium wordt door creationisten als kandidaat voor re’eem aangedragen.

Eenhoorn Elasmotherium

Elasmotherium

Eenhoorn en Christus

Hoewel de eenhoorn – als gehoornd paard – nooit echt heeft bestaan, en je het dier vandaag de dag vooral in sprookjes, kinderverhalen en fantasyromans tegenkomt, is er toch nog een opmerkelijke verband met het christendom te vinden.

Middeleeuwen eenhoorn

ca. 1602 — The Maiden and the Unicorn by Domenichino — Image by © Alinari Archives/CORBIS

In de middeleeuwen werd de eenhoorn vaak als symbool voor Christus gebruikt, omdat aan eenhoorns de eigenschappen ‘kracht’ en ‘puurheid’ werden toegekend. Bovendien zou de hoorn van de eenhoorn allerlei geneeskrachtige eigenschappen bezitten, wat gelinkt werd aan de genezing die Christus aan de wereld aanbiedt.

Opvoedings- en kindermateriaal

Zie Logos Kids voor meer materiaal voor tieners, kinderen, opvoeding en onderwijs. Ook ons gratis blad Bijbelvast bevat tiener- of kinderpagina’s.