Heerlijke vanille

by | mei 22, 2020 | 06. Biologie, Onderwijs

Wist je dat vanille afkomstig is van een orchidee, de Vanilla planifolia? Als een wijnrank klimt deze orchidee groeit tegen bomen op. In tegenstelling tot de meeste orchideeën is elk bloempje van deze soort voor slechts een paar uur op één ochtend per jaar open en dan verwelkt hij. Tijdens de korte tijd dat die bloeit, moet de bloem worden bestoven, anders ontwikkelt zich geen vanillevrucht. God heeft deze plant geschapen om te worden bestoven door een klein bijtje ter grootte van een vlo, de Mexicaanse Melipona-bij. Dit is het enige insect dat deze orchidee kan bestuiven.

Nadat de bij op de bloem is geland, tilt de bij een soort kapje op, verzamelt het stuifmeel en vliegt dan door naar een andere vanille-orchidee. Eenmaal bestoven, wordt er een vanillevrucht geproduceerd. Hernan Cortes, de Spaanse veroveraar die de val van de Azteken in Mexico veroorzaakte, hield van vanille en bracht de vanille-orchidee mee naar Europa. Driehonderd jaar lang hebben de Europeanen de plant alleen uit stekken gekweekt, want er kwamen nooit vanillevruchten! In 1836 ging een Fransman naar Mexico en zat daar te kijken naar de vanille-orchidee. Hij hoorde het zoemende geluid van de Mexicaanse Melipona-bij toen die de orchidee bestoof. Daarmee was het geheim van vanillevruchten ontdekt! Deze bij wist het kapje op te tillen en naar binnen te gaan; geen enkel ander insect kan dit! Deze bij is gemaakt voor deze orchidee en deze orchidee is gemaakt voor deze bij. Ze zijn voor elkaar gemaakt. Hoe verklaren evolutionisten dit? Als dit de eerste keer namelijk niet zou hebben gewerkt, dan zou de eerste generatie vanilleplanten zijn uitgestorven. Dus terwijl je geniet van dat heerlijke vanille-ijsje, dank dan God voor een klein bijtje en een vanille-orchidee.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!