Heet onder de voeten

by | okt 14, 2019 | Milieuwetenschappen & Klimatologie

Het werd breed uitgemeten in het nieuws afgelopen zomer: door de mens veroorzaakte klimaatverandering is een feit. Drie aparte onderzoeken toonden dat aan.1 Of ligt het allemaal wat genuanceerder?

Niet geheel toevallig werden in hetzelfde nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature drie onderzoeken gepubliceerd over klimaatverandering. De conclusie: vergeleken met vroeger is de huidige, wereldwijde opwarming van de aarde ongeëvenaard. Dus is de mens de schuldige. Deze onderzoeken werden allemaal uitgevoerd door het PAGES 2K-netwerk, wat staat voor PAst Global changES (wereldwijde veranderingen in het verleden) over de laatste 2000 (2K) jaar. Om die wereldwijde veranderingen te bestuderen, kon het team natuurlijk niet eventjes teruggaan in de tijd om de temperatuur te meten. En aan historische data heb je niet zo veel: de thermometer is pas in 1714 uitgevonden, en pas vanaf 1850 worden er wereldwijd temperatuurmetingen gedaan. Alle temperatuurmetingen zijn dus van tijdens of na de industriële revolutie.

Dateringsmethoden

Om een idee te krijgen van hoe het er voor 1850 aan toe ging, maakten de PAGES 2K-onderzoekers gebruik van historische verslagen en allerlei dateringsmethoden: ijslagen, boomringen, afzettingen in meren en zeeën, koraalopbouw… De gegevens daaruit voerde men in de computermodellen in. Daaruit bleek dat er nooit een wereldwijde klimaatverandering is geweest gedurende de afgelopen 2000 jaar, behalve dan dat de aarde nu in rap tempo opwarmt. Hierbij moet je twee dingen opmerken. Het eerste is dat de wetenschappers uitgaan van een miljarden jaren oude aarde. Dat betekent dus dat hun selectie van de meetgegevens misschien wel eens helemaal niet past bij wat Bijbelgetrouwe wetenschappers als de afgelopen 2000 jaar zouden bestempelen. Ten tweede is het zo dat men ervan uitgaat dat ijslagen, boomringen en de andere dateringsmethoden een jaarlijks patroon laten zien. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er zijn waarnemingen dat bomen meerdere ringen in één jaar kunnen krijgen, of zelfs tijdens een jaar er geen extra groeiring erbij krijgen. En uit waarnemingen blijkt ook dat meerdere ijslagen zich binnen een dag kunnen vormen.

Zondvloed

Als je bij de meetgegevens niet te maken hebt met jaarlijkse fenomenen, maar de data wel op die manier interpreteert, dan is het geen wonder dat de conclusie van deze onderzoeken luidde dat er geen wereldwijde klimaatschommelingen zijn geweest. Wanneer je echter uitgaat van een wereldwijde zondvloed, mag je verwachten dat het klimaat na de vloed nog tot de dag van vandaag blijft schommelen en veranderen. Onafhankelijk van menselijke activiteit.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.nature.com/articles/d41586-019-02179-2.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!