Hertenkompas

by | aug 26, 2019 | 06. Biologie

Je kent ze vast wel: dieren die magnetische velden gebruiken om te weten waar ze zijn. Vlinders, vogels, zalmen en… herten! Dat blijkt althans uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers uit Tsjechië en Duitsland vroegen zich af hoe het komt dat herten allemaal dezelfde kant uit rennen als je ze opschrikt. Daarbij botsen ze niet tegen elkaar op. Wat de biologen ontdekten is dat herten bij het grazen vaak naar het noorden of het zuiden gericht staan. Als ze opgeschrikt worden, rennen ze niet slechts van hun belagers af, maar doen ze dat vaak in de richting van het noorden of het zuiden. Dat is dan ongeacht de wind, geuren en andere factoren. Alleen als de herten dichtbij beschutting kunnen vinden, wijken ze af van hun noord-zuidgedrag. Hieruit concluderen de onderzoekers dat herten ook gebruikmaken van een innerlijk kompas. Uit de bestudering van Google Maps-afbeeldingen van kuddes in 2008 blijkt dat niet alleen herten, maar ook runderen een voorkeur hebben voor een noord-zuidoriëntatie. Het bijzondere van de recente onderzoeksuitkomsten is dat nu voor het eerst is aangetoond dat grote landzoogdieren van magnetische navigatie gebruikmaken. Het zet je aan het denken: wat voor wonderlijke eigenschappen zou de Schepper nog meer aan Zijn creaties hebben gegeven?

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, Hertenkompas, Weet 40: 12.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!