Het einde van een dinosoort

by | feb 4, 2020 | Onderwijs, Paleontologie

Zelfs na twee eeuwen fossielen zoeken is er nog veel onduidelijk over dinosauriërs. Zo zijn er honderden verschillende dinosoorten bekend, maar klopt die indeling wel? Het lijkt erop dat dat voor de vleeseter Nanotyrannus niet het geval is.

Zoals de naam doet vermoeden, ziet Nanotyrannus eruit als een kleine variant van de bekende Tyrannosaurus rex. Hoewel… klein? Met een heuphoogte van 2 meter en een geschatte maximale lengte van 6 meter is Nanotyrannus alleen ‘klein’ te noemen als je hem vergelijkt met T. rex. Wel is hij een stuk ranker gebouwd, waardoor Nanotyrannus een aparte soortaanduiding heeft gekregen. Het eerste fossiel werd in 1942 gevonden en kreeg toen de soort Gorgosaurus lancensis opgeplakt. In 1988 werd dat veranderd in Nanotyrannus lancensis. En nu lijkt het erop dat de naam van het beestje opnieuw moet worden aangepast.

Puber

Omdat Nanotyrannus een kleine variant is van T. rex, denken sommige creationisten dat Nanotyrannus geen aparte soort is, maar een onvolgroeide Tyrannosaurus.1 Een puberdino, dus. Dat lijkt nu ook de officiële visie te gaan worden. Een Amerikaans wetenschapsteam heeft de botten van Nanotyrannus onderzocht en komt tot de conclusie dat deze ‘dinosoort’ eigenlijk gewoon als Tyrannosaurus geduid moet worden. De verschillen in lichaamsbouw tussen de pubers en de volwassenen zijn dan te wijten aan de manier waarop T. rex groeide.

Ark

Er zijn honderden dinosoorten en -subsoorten bekend. Maar kun je niet meer soorten bij elkaar vegen? Creationistische wetenschappers denken van wel. Uit die honderden soorten kun je misschien maximaal 50 basistypen destilleren. Dat betekent dat er dus niet honderden verschillende dinosoorten mee moesten met Noach op de ark, maar slechts maximaal zo’n honderd individuen. En daarvoor was plaats genoeg aan boord, zeker als je ervan uitgaat dat God kleine, jonge dieren naar Noach stuurde, zoals Nanotyrannus.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://creation.com/dino-puberty-blues.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!