Het gat van Akure: dynamiet of een meteoriet?

by | mei 6, 2020 | Astronomie & Kosmologie, Geologie, Onderwijs

Op 28 maart 2020 was er in de stad Akure (zuidwest Nigeria) een luide explosie te horen. De explosie was zo extreem dat het een weg in tweeën deelde en talloze huizen, kerken en scholen ruïneerde. Experts zijn het er nog niet over eens wat de oorzaak was van de explosie. Wie heeft gelijk? De gouverneur of de geofysicus?

Akure is een stad van rond de 400.000 inwoners in het zuidwesten van Nigeria. Ongeveer een kilometer van de luchthaven zien we een gat met een diameter van 21 meter en een diepte van 7,8 meter. Hoe is dat gat ontstaan? Daar zijn verschillende verklaringen voor, het heeft in ieder geval te maken met de explosie die te horen was op 28 maart 2020 en die grote gevolgen had.

Ongeluk

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat het hier gaat om een ongeluk. Zo zou een truck, die geladen was met explosief materiaal, dynamiet, ontploft zijn. Dit dynamiet zou gebruikt worden in een steengroeve in de staat Edo. Ook de gouverneur van de staat Ondo, waar de explosie plaatsvond, Rotimi Akeredolu, is die mening toegedaan. De truck zou begraven zijn onder het oppervlaktemateriaal dat tijdens de explosie vrijkwam.

Meteorietinslag

Experts spreken deze verklaring echter tegen. Zij hebben onderzoek gedaan naar de locatie en komen tot de conclusie dat het gaat om een meteorietinslag. De onderzoekers, prof. Adekunle1 en dr. Ikubese, geven aan dat de explosie veroorzaakt werd door een meteoriet. Deze kwam binnen onder een hellingshoek van 43 graden en sloeg in. Een verslag van een ooggetuige bevestigde dit. Deze ooggetuige gaf aan dat een groot object met een gigantische snelheid boven de stad scheerde. Een paar seconden daarna werd een luide explosie gehoord en begonnen gebouwen te schudden.

De locatie werd verder onderzocht in de hoop meer data te vinden. Ze deden wateranalyse, radioactiviteit onderzoek, onderzoek naar trilling, geluid en seismiciteit en gesteente- en bodemonderzoek. De resultaten zijn volgens de onderzoekers helder. Men vond geen bewijs van verbrande vehikels of explosieven. Wel vond men gesteente en metaal dat van buitenaf (mogelijk uit de ruimte) moest zijn gekomen. De vorm van de krater laat volgens de onderzoekers zien dat het om een natuurlijk fenomeen gaat. De onderzoekers vonden water dat van de randen van het gat naar binnen liep. Er zijn geen aanwijzingen dat radioactief materiaal een rol speelde bij de explosie. De ejecta (het oppervlaktemateriaal) is gevonden in een omtrek van 1 kilometer.

Het onderzoeksrapport:

“De veldgegevens wijzen op een conclusie dat een meteoriet uit de asteroïdegordel, die met een grote snelheid door de ruimte reist, in een hellingshoek van 43 graden een inslag veroorzaakte in het zuidwesten (van Nigeria).”

Andere geleerden, zoals de president van de Nigerian Mining and Geosciences Society (NIMGS), Obadiah Nkom, zijn het met de conclusie van het onderzoeksrapport oneens. Zij blijven bij de verklaring van de gouverneur dat het hier niet gaat om een natuurlijk fenomeen, maar om een ontploffing van explosief materiaal.

Timing

De timing van de inslag is bijzonder. NASA voorspelde namelijk dat op 26 maart (wat rond dat tijdstip 27 maart in Nigeria is) een asteroïde met een diameter van tussen de 180 en 390 kilometer met een snelheid van 85.000 kilometer per uur de aarde zou passeren op een afstand van 6,7 miljoen kilometer. De asteroïde heeft de naam 2012 XA133. Volgens NASA heeft de aarde daar geen negatieve gevolgen van ondervonden.2 Al eerder, op 22 maart, waarschuwde NASA voor een ander stuk ruimtepuin. Een asteroïde, met de naam 2020 DP4 en een diameter van 55 meter, zou met een snelheid van bijna 29.000 kilometer per uur langs scheren.3 Een ander object, 2020 EF met een diameter van bijna 30 meter, scheerde op 20 maart langs met een snelheid van 16.000 kilometer per uur.4 Of er een verband bestaat tussen deze objecten en de explosie in Nigeria is onduidelijk.

Tsjeljabinsk

Dat brokstukken uit de ruimte verwoestende explosies kunnen veroorzaken is al veel langer bekend. In 2013 was de wereld getuige van een stuk ruimtepuin dat in de dampkring van Rusland explodeerde. Meer dan 1200 mensen raakten gewond door rondvliegend glas. Ik schreef daar toen over in Weet Magazine.5 Wat er in Nigeria aan de hand is dat moet blijken uit verder onderzoek. Ik hoop dat Nigeriaanse wetenschappers de handen ineenslaan en de locatie in detail onderzoeken en dat er meer ooggetuigenverslagen binnenkomen die helderheid kunnen geven.6

Voetnoten

  1. Heeft bijvoorbeeld een uitgebreide studie gedaan naar een krater in Brazilië.
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/2012_XE133.
  3. https://apa.az/en/social-news/NASA-warns-airburst-causing-asteroid-will-dangerously-approach-Earth-314558.
  4. https://www.zmescience.com/science/asteroid-close-approach-airburst-135134/
  5. http://weet-magazine.nl/artikelen/Weet%2020%20-%20Meteorietinslag%20kan%20altijd%20en%20overal.pdf.
  6. Voor dit artikel gebruikte ik de volgende bronnen: https://www.youtube.com/watch?v=kuAzd0yPLfo&feature=share&fbclid=IwAR2qqAPwriV8-EIxj6ZpbR9YGgTEomiSKwS1Ktv2Uymb_-4NODG5yTmm3QY, https://www.youtube.com/watch?v=uNoue8nWA9w, https://www.thecable.ng/akure-incident-was-caused-by-explosives-mining-society-counters-oau-prof, https://www.thenewsnigeria.com.ng/2020/03/28/meteor-or-bomb-explosion-destroys-over-100-houses-in-akure/, https://www.thenewsnigeria.com.ng/2020/03/28/akure-explosion-questions-begging-for-answers/, https://www.pmnewsnigeria.com/2020/03/30/akeredolu-lied-akure-blast-caused-by-meteorite-professor-adepelumi/, https://www.pmnewsnigeria.com/2020/03/30/akeredolu-lied-akure-blast-caused-by-meteorite-professor-adepelumi/ en http://www.efreenews.com/a/possible-meteor-impact-leaving-huge-crater-and-destroys-over-100-houses-in-akure-nigeria.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!