Het kweken van eigen triopsen

by | nov 25, 2019 | Paleontologie

De triops is een klein kreeftje die volgens kenners uit de tijd van de dinosaurus komt. Een levend fossiel. Met behulp van het kweeksetje van Clementoni kun je zelf triopsen kweken. Ik heb het kweeksetje aangeschaft en ben aan het experimenteren geslagen. In Nederland zijn er ook nog enkele waarnemingen uit het wild bekend1, maar ze zijn beter te bestuderen als je ze zelf kweekt.

Wat is een triops eigenlijk? De naam triops komt uit het Grieks. Tria betekent drie en ops betekent ogen, dit slaat op het feit dat de triops drie ogen heeft. De buitenste twee ogen zijn facetogen, dit soort ogen heeft een vlieg ook. Het middelste oog is een ocellus en wordt gebruikt om veranderingen in het licht waar te nemen. Als je de ruimte waarin het aquarium staat met de triops verduisterd, zou je de triops het licht van een zaklamp laten volgen. Een andere naam voor de triops is het kieuwpootkreeftje. Dit kreeftje heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze ademen door hun pootjes. In het wild leven deze kreeftje in tijdelijke waterpoelen. Volgens de handleiding, die wordt meegeleverd bij het kweeksetje, moet je triops kweken in gedemineraliseerd water, dit kun je kopen bij de drogist. Dit water simuleert een regenbui, die normaliter mineraalarm zijn. De overlevingsstrategie van de triops is zo ingesteld dat de eitjes niet zouden uitkomen als ze in mineraalrijk water zouden leven. In mineraalrijk water is er grotere kans op roofdieren.

De triops kan slecht tegen wisseling van temperatuur, dit maakt het kweken een stuk lastiger, volgens de handleiding zou de temperatuur constant moeten blijven door het bakje te plaatsten boven de verwarming en onder een lamp. Dit zorgt echter niet goed genoeg voor een constante temperatuur, beter is om gebruik te maken van een aquariumverwarming. Ondanks dat de perfecte omstandigheden, gedemineraliseerd water, met een constante temperatuur en minimaal 14 uur licht boven het bakje, mislukte de eerste 3 pogingen om de triops uit zijn ei te laten komen. De vierde keer kwamen er eindelijk triopsen uit de eieren, na een paar dagen waren er nog maar 3 over, waarvan één grotere. Ondanks het voer, wat meegeleverd wordt bij het kweeksetje, en de constante omstandigheden ging de grote triops na ongeveer een week dood. De triops had toen de grootte van ongeveer 1 centimeter bereikt. Volgens de verpakking zouden ze tussen de 2 tot 6 centimeter kunnen worden.

Uit de handleiding en de verpakking lijkt het niet zo moeilijk om een triops te kweken, maar de praktijk bewijst anders. De kans dat je een triops in je bak krijgt is helaas niet zo heel groot.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/oerkreeftjes-in-de-ijssel/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!