Het verslag van 1878 dat spreekt over ‘flarden huid’ aan de botten van de iguanodons van Bernissart

by | sep 13, 2019 | Paleontologie

Reeds in een vorig artikel bespraken we de problematische vondsten van de tientallen iguanodons in Bernissart in België eind 1800.1 We schreven toen dat een verslag van 1898 gewag maakte van zacht dinosauriërweefsel. Dat verslag konden we niet terugvinden, maar we vonden een eerder verslag, waar er ook vermelding wordt gemaakt van zacht weefsel.

Edouard Dupont, de toenmalige directeur van het Koninklijk Belgisch Natuurhistorisch Museum schreef in 1878:

“[…] Ondanks drie maanden van intense opgravingen zijn de skeletten nog lang niet geborgen. De beenderen van de gigantische skeletten liggen niet, zoals men zou verwachten, kriskras door elkaar verspreid, maar bevinden zich meestal in hun oorspronkelijke anatomische positie. Flarden huid hangen hier en daar nog aan de donkerbruine beenderen. Het eerste skelet lijkt volwassen en intact. Idem voor nummer twee, waarvan de schedel 80 centimeter lang is. […]”

Bron: Edouard Dupont, Sur la découverte d’ossements d’Iguanodon, de poissons et des végétaux dans la fosse Sainte-Barbe du charbonnage de Bernissart – Bulletin de L’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique (1878). Via: CORDIER Sandra – De botten van de Borinage, de iguanodons van Bernissart, van 125 miljoen jaar voor Christus tot vandaag, Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, 2016.

Er wordt dus niet gesproken over ‘versteende huidafdrukken’, neen! De directeur sprak duidelijk over “flarden huid”. Dat gaat dus over bewaard gebleven zacht weefsel. En die dingen zouden dan 125 miljoen jaar oud zijn? Yeah right!

Doet mij overigens denken aan een de stukken huid van een hadrosaurus die nog niet zo lang geleden werd ontdekt in Canada.2 De wetenschappers hadden hoop dat ze nog de melanosomen konden bestuderen, de organellen die zorgen voor pigmentatie van de huidcellen! De hadrosaurus bleek zeer goed intact en in feite ‘gemummificeerd’ te zijn; het artikel op National Geographic heeft als titel: “dinosaurusmummie gevonden; heeft intacte huid en weefsels”.3

Met dank aan Michaël Dekee die dit eerder op zijn website evolutietheorie-ontkracht.com plaatste. Zie hier zijn website.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/moerasgeur-in-een-steenkoolmijn/.
  2. https://creation.com/hadrosaur-skin.
  3. https://www.nationalgeographic.com/science/2007/12/north-dakota-dinosaur-mummy/.
M
"

Artikelen

Artikelen